Rețeaua „Pentru o societate deschisă”, cunoscută generic drept „Fundațiile Soroș”, a anunțat retragerea sau terminarea unei mari părți din activitățile pe care le desfășoară în țările Uniunii Europene, a anunțat agenția Reuters, citând un email intern, care a ajuns în posesia sa.
„Noua direcţie strategică prevede retragerea sau terminarea unei mari părţi din munca noastră actuală din Uniunea Europeană, modificând accentul şi alocarea resurselor spre alte părţi ale lumii”, se precizează într-un email trimis angajaţilor OSF şi consultat de Reuters, informează Agerpres.
„Această modificare nu reflectă muncă noastră trecută şi multele contribuţii ale personalului de-a lungul anilor, ci mai degrabă o decizie orientată spre viitor şi bazată pe oportunităţile viitoare pentru a avea un impact semnificativ”, se mai precizează în email.
Conform unui purtător de cuvânt al rețelei, citat de Reuters, activitatea Fundațiilor Pentru o Societate Deschisă se va concentra pe țări precum Ucraina, Moldova, Kârgâstan, dar și pe zona Balcanilor de Vest.
Nu este greu de observat că aceste țări, cu excepția Kârgâstanului, sunt candidate pentru accederea în Uniunea Europeană.
„Fundaţiile pentru o societate deschisă îşi schimbă modul în care lucrează, însă familia mea şi OSF au sprijinit mult timp, şi rămân constante în sprijinul pentru proiectul european”, susţine preşedintele rețelei, Alex Soros într-un comunicat remis Reuters.
Fundația pentru o societate deschisă din România a avut o influență enormă în politica românească, după 1990.
Fondatorul și primul președinte al acesteia este actualul consilier al președintelui Iohannis, Sandra Pralong. Ea a mai fost și consilierul președintelui Emil Constantinescu.
Sociologul Alin Teodorescu a fost primul preşedinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcţie în care a rămas până în 1991, iar în perioada 1990-1996 a fost preşedinte al Consiliului Fundaţiei Soros în România. În 2003, fostul preşedinte al Fundaţiei a fost numit consilier personal al premierului Adrian Năstase pentru reforma administraţiei publice, iar din martie 2004 a devenit şeful cancelariei Guvernului Năstase, cu rang de ministru.
Actualul Avocat al poporului, Renate Weber, a condus şi ea Fundaţia Soros în România. Weber a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă din anul 1998 până în 2005 şi mai apoi, din 2006 până în septembrie 2007, când s-a înscris în PNL. În noiembrie 2007, Renate Weber a fost aleasă deputat în Parlamentul European, fiind prima pe listele PNL, iar în 2009 a câştigat un nou mandat de europarlamentar din partea liberalilor. Ca şi predecesorii săi, Weber a fost consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe probleme consituţionale şi legislative din decembrie 2004 până în decembrie 2005, când a demisionat din motive de sănătate.
Pe lângă aceste nume, Fundația Soroș în România a creat, prin sistemul de burse și granturi, o întreagă galaxie de ONG-uri, care s-au dovedit adevărate școli de cadre pentru partidele politice.
Având în vedere contextul și istoricul Fundațiilor Soroș, pare că acestea se mută acum spre țările care-și doresc să intre în UE, precum Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest. Se poate specula că războiul din Ucraina se apropie de sfârșit, condiție necesară pentru integrarea Kievului în structurile Bruxelles-ului.
În iunie 2023, George Soroș a predat, formal, frâiele organizației sale către fiul său, Alex.
Credit foto: Bloomberg / R3media
Sursa: R3media.ro