Reformele propuse la tratatele UE, care vor fi votate în Parlamentul European săptămâna viitoare, ar crea un superstat european, a avertizat europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski, conform Remix News.
Saryusz-Wolski, un europarlamentar din partea conservatorilor (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a fost negociator pentru conservatorii și reformiștii europeni (ECR) în grupul de lucru al Parlamentului European privind reforma tratatelor UE.
ECR era o minoritate în cadrul grupului, întrucât celelalte cinci partide reprezentate, și anume PPE, Renew Europe, Socialists, Greens și Stânga, au votat toate pentru documentul federalist. ECR include partide de guvernământ din Polonia, Italia, Cehia, Suedia și Finlanda.
În interviul său pentrul i.pl, Saryusz-Wolski a avertizat că modificările propuse în tratate implică un transfer în masă de puteri în 65 de domenii de politică, care urmează să fie acoperite de votul cu majoritate calificată (QMV) și nu de principiul unanimității, și transferul direct de competențe de la statele membre către UE în 10 domenii de politică. Potrivit lui Saryusz-Wolski, asta înseamnă că va fi creat un superstat european cu statele membre reduse la rolul de state într-o țară federală.
Aceste domenii de politică includ politica externă și de securitate, bugetul UE, poliția și dreptul familiei.
Toate acestea ar fi gestionate de QMV. Noile domenii de competență care vor fi transferate de la statele membre către UE ar include silvicultură, sănătatea, infrastructura de transport, politicile externe și de securitate, politica industrială și educația. Tratatele trebuie să includă, de asemenea, egalitatea de gen în loc de egalitatea între sexe.
Europarlamentarul PiS și-a exprimat îngrijorarea că a face din apărare o competență a UE ar putea duce la crearea unei armate europene care nu ar fi neapărat compatibilă cu NATO sau cu SUA. Acest lucru, consideră el, este total inacceptabil pentru Polonia, deoarece, având în vedere realitățile UE, ar însemna că apărarea Poloniei este la cheremul Germaniei și Franței.
Acest lucru ar avea ca rezultat „țări care încă păstrează falsa narațiune a unei Europe care se întinde de la Lisabona la Vladivostok”, a spus el.
Saryusz-Wolski a recunoscut că Parlamentul European va sprijini aceste propuneri, dar a subliniat că acestea trebuie să fie susținute și de Consiliul European, care este format din statele membre. Multe state membre sunt reticente în a susține această propunere, dar, ca și în cazul abandonării Tratatului de la Nisa pentru Tratatul de la Lisabona, ele pot fi presate politic și șantajate financiar pentru a ceda. „De aceea problema este urgentă și trebuie blocată din timp”, a susținut europarlamentarul polonez.
Saryusz-Wolski a remarcat că, în cazul în care referendumul polonez privind migrația va avea succes și alegătorii resping pactul UE privind migrația, asta ar însemna că orice viitor guvern polonez ar trebui să se opună transferului de competențe privind migrația către UE. Cu toate acestea, Saryusz-Wolski nu exclude că va trebui organizat un alt referendum cu privire la orice nou tratat UE.
El a avertizat, de asemenea, că federaliștii vor să vadă Parlamentul European drept organ care numește reprezentanții Comisiei Europene, Consiliul European având doar o putere limitată de veto. Acest lucru, a susținut el, ar face de fapt din Comisie o hotărâre guvernamentală asupra țărilor care nu au luat parte la alegerea acesteia.
Europarlamentarul a explicat, totodată, de ce s-a opus ideii de a iniția referendumuri la nivelul UE. El a spus că asta ar însemna că țările se vor amesteca reciproc în treburile interne ale celorlalte state.
„UE este încă o organizație de state suverane și independente și nu o singură politică”, a adăugat el.
Saryusz-Wolski dorește ca Polonia să conducă o coaliție împotriva modificărilor propuse, lucru care va fi posibil doar dacă alegerile din 15 octombrie vor fi câștigate de PiS, aflat la guvernare.
Cu toate acestea, el este îngrijorat de faptul că principalele puteri din UE și Comisia vor șantaja Polonia și alte state, legând extinderea UE de Balcani și Ucraina cu necesitatea adoptării tratatelor modificate. Polonia a trebuit deja să suporte șantajul financiar din cauza refuzului fondurilor post-pandemie, dar economia sa a fost suficient de puternică pentru a putea rezista.
Credit foto / Sursa: R3media