Chiar dacă se vorbeşte mult de faptul că Europa nu este încă pregătită pentru un conflict cu Rusia, toate ţările au crescut bugetele apărării şi au intensificat achiziţiile militare, conform unui raport Janes Defence.
Dacă luăm în calcul doar achiziţia de aeronave din generaţia a cincea F-35, cu amprenta radar redusă, avioanele sosite deja sau care urmează să fie comandate ajung la 666 de aparate.
Italia este pe primul loc, cu 90 de avioane, din care 30 în configuraţie F-35B, care pot ateriza şi decola de pe un portavion. Alte ţări europene care au comandat deja avionul american construit în peste 1.000 de exemplare sunt Marea Britanie (74), Finlanda (64), Norvegia şi Ţările de Jos (52), Elveţia (36), Germania (35), Belgia (34), Polonia (32) şi Danemarca (27). Urmează să semneze contracte Cehia (24), Grecia (40) şi România (32+16), în timp ce Spania analizează achiziţia a 50 de aparate şi Portugalia a 28.
Dacă este să comparăm cu Rusia, care are în dezvoltare două aeronave din generaţia a cincea, Su-57 şi Su-75 – care vor înlocui aeronavele MiG-29 şi Su-27 -, armata rusă a anunţat că va cumpăra SU-57 în două tranşe, într-un total de aproximativ 200 de aparate, urmând ca alte 300 să fie exportate. Despre Su-75 se ştie destul de puţine, primul test în zbor al aparatului ar trebui să aibă loc în 2024, dar războiul şi sancţiunile occidentale s-ar putea să întârzie acest program. Un reprezentant al companiei a declarat că se aşteaptă să aibă comenzi pentru 300 de avioane Su-75, unde cel puţin jumătate sunt destinate pentru export.
Chiar dacă Rusia a declarat că are cel puţin două escadrile de Su-57, acest aparat a fost folosit doar sporadic în agresiunea din Ucraina şi nu a făcut deloc diferenţa pe front. Moscova nu a reuşit să obţină supremaţie aeriană în Ucraina pe timpul ofensivei din 2022 şi a fost nevoită să se retragă şi mai apoi să treacă pe poziţii consolidate de apărare.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității