Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European în ziua în care președinta Comisiei Europene susține un discurs în fața europarlamentarilor.
Măsuri de securitate extraordinare au fost luate pentru a bloca accesul celor 500 de protestatari prezenți în Strasbourg. Fermierii veniți cu tractoare merg în coloană și se îndreaptă spre Parlamentul European. La fața locului au fost trimise echipaje de poliție care să se asigure că protestul nu va escalada. În zonă au fost luate măsuri de securitate sporită. Fermierii au steaguri și pancarte și cer să li se rezolve revendicările.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste ale fermierilor, transmite Agerpres. Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017). Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, „a devenit un simbol al polarizării”, a declarat ea în plenul PE la Strasbourg.
Și fermierii spanioli blochează autostrăzile. Fermierii spanioli au blocat marţi traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi, alăturându-se omologilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurenţa din ţările non-UE, transmite Reuters.
„Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme”, a spus Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli. ASAJA şi alte sindicate ale fermierilor au cerut organizarea de proteste începând încă de joi, însă mulţi fermieri au ieşit pe străzi cu tractoarele marţi, creând blocaje în trafic în întreaga ţară, din Sevilia şi Granada în sud şi până la Girona, în apropiere de graniţa cu Franţa, au precizat responsabilii care se ocupă de gestionarea traficului. „Mediul rural s-a săturat”, a avertizat Dujo. La Girona, tractoarele puteau văzute cum se strâng cu o zi înainte de proteste, purtând pancarte pe care se putea citi „fără fermieri nu există mâncare”.
La fel ca şi colegii lor din Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia, fermierii spanioli se plâng de birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Ei susţin că regulile care sunt impuse fermierilor europeni, pentru a proteja mediul, îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE. În ultimele zile, blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în unele cazuri în confruntări violente cu poliţia. Protest și în Olanda. Fermierii au blocat autostrăzi și au aprins focuri Sute de agricultori au manifestat în Olanda, blocând autostrăzi şi aprinzând focuri, potrivit poliţiei şi presei olandeze. Forţele de ordine nu au anunțat dacă au fost persoane arestate.
Fermierii din Belgia şi Olanda s-au alăturat unui val de manifestaţii începute de către agricultori din Franţa în ianuarie și care s-au extins apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia. Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate aceste ţări – venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o ”explozie” a preţurilor carburanţilor. Comisia Europeană (CE) a promis joi seara, într-o încercare de a stinge furia, măsuri prin care să apere ”interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană (UE) – şi anume printr-o reducere a ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune (PAC) vizate de manifestanţi.
Blocaj și la Vama Giurgiu
Traficul prin PTF Giurgiu-Ruse a fost oprit marţi, 6 februarie, pe ambele sensuri din cauza unui protest al fermierilor bulgari care se desfăşoară în sensul giratoriu din PTF Ruse. Astfel, în cazul frontierei comune cu România, sunt avute în vedere ca spaţii pentru proteste: Podul Dunării I (Giurgiu – Ruse), Podul Dunării II (Calafat – Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak. Este prevăzută blocarea punctelor de trecere a frontierei corespondente acestora, precum PTF Giurgiu – Ruse, PTF Vidin – Calafat, PTF Silistra – Ostrov Călăraşi, PTF Kardam – Negru Vodă şi PTF Durankulak – Vama Veche. De asemenea, producătorii agricoli bulgari intenţionează să blocheze intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia – Ruse, în dreptul localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit.
Credit foto / Sursa: Agroinfo