Spre finalul Praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Rădăuți a avut loc Procesiunea Drumul Sfântului Leontie, în cadrul activității au fost manifestări dedicate sărbătoririi ierarhului ocrotitor a Rădăuților, dar și al întregii Eparhii a Sucevei. Astfel, aflăm dintr-un articol publicat pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților că „Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Leontie, care adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Teodosie, a fost purtată de preoți și mireni pe un traseu punctat de șase opriri în locuri importante ale municipiului. Inițiativa procesiunii, organizată pentru prima dată la o astfel de amploare, a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru a-l sărbători cum se cuvine pe unul dintre cei mai vechi sfinți odrăsliți în pământul Moldovei”.
Procesiunea a fost deschisă de călăreți de la centrele de echitație din zonă, urmați de icoana Sfântului Leontie, pictată special pentru aceste zile și purtată de patru tineri în costum popular. Alți tineri de la Vicovu de Sus au flancat-o cu drapelul național. Cadența bătăilor de toacă s-a împletit armonios cu răsunetul buciumului îndreptat spre cer și murmurul vocilor copiilor și tinerilor de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie”, coordonați de stavrofora Ecaterina Lichi, dar și de la alte școli și licee din oraș, unii membri ai Centrelor de tineret Eclessia din zona Rădăuți, însoțiți de profesori de religie. La solemnitatea evenimentului au contribuit și elementele specifice unor astfel de manifestări, crucile procesionale și prapurii bisericești, respectiv torțele purtate de polițiști de frontieră, militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” și de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.
Îmbrăcat în stihar, un copil a mers înaintea raclei ținând în mâini icoana ocrotitorului orașului Rădăuți împreună cu diaconi ce au cădit de-a lungul întregului Drum al Sfântului.
Participanții la procesiune au fost în permanență chemați spre rugăciune de glasul membrilor Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” care au cântat imnurile închinate celui prăznuit la data de 1 iulie, dar și Sfântului Ierarh Teodosie, ca unuia care binecuvântează Mănăstirea Bogdana prin mijlocirea moaștelor sale.
Racla cu moaștele sfinților ierarhi rădăuțeni a fost străjuită cu torțe aprinse de polițiști de frontieră, fiind urmată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea s-au numărat și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, protoierei, între care pr. Ionel Constantin Maloș, protopop de Rădăuți, starețul Mănăstirii Bogdana, arhim. Irineu Lichi, împreună cu alți îndrumători de obște din mănăstirile și schiturile bucovinene, oficialități locale, precum și peste douăzeci de edili ai localităților din împrejurimi.
Organizarea procesiunii a fost sprijinită de autoritățile locale, Poliția Municipiului Rădăuți și Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și Jandarmeria supraveghind deplasarea pe întregul traseu. Echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.
Alaiul a fost întâmpinat de numeroși credincioși, iar în preajma bisericilor de pe traseu, de preoți ținând în mâini Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Revenind în curtea Mănăstirii Bogdana, racla a fost așezată în baldachinul înfrumusețat cu multă dragoste de fiii duhovnicești ai așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul rostind un scurt cuvânt de învățătură.
„Binecuvântată este această zi! Binecuvântați sunteți și dumneavoastră care v-ați făcut părtași la acest început de tradiție! Care tradiție ne rugăm lui Dumnezeu să continue cu ocrotirea Lui, cu rânduirea Lui, cu timpul de pace pe care El să ni-l dăruiască și cu sănătate din partea noastră, ca să putem fi prezenți și altădată. Binecuvântat a fost gândul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de a rândui aici, la Rădăuți, această procesiune, împreună cu părintele stareț, cu părintele protopop, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sfântului Ierarh Leontie. (…) Să știți că în seara aceasta sfântul n-a fost purtat doar de către cei rânduiți, de părinții de la mănăstire sau de părinții de la parohie sau de către tineri elevi. Ci sfântul, într-un fel, a fost purtat de către noi toți pe brațe de inimă, ca semn de mulțumire, pentru că el la rându-i ne poartă pe noi. Și dacă până acum Sfântul Leontie i-a primit pe toți aceia care au venit la racla lui, aici, în Mănăstirea Bogdana, vechea Catedrală Episcopală a Rădăuților, le-a ascultat ruga și le-a împlinit cererile, într-o astfel de procesiune sfântul iese el să binecuvânteze pe toți oamenii. Și pe aceia care îl cinstesc, și pe cei care știu mai puțin despre el, pentru că dacă Sfântul Ierarh Leontie este de la Rădăuți, el își onorează numele pe care îl are și ocrotește orașul. Pentru că nu doar Sfântul Ierarh Leontie este al Rădăuților sau de la Rădăuți, ci, începând cu acest moment, Rădăuțiul este al Sfântului Ierarh Leontie”, a cuvântat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Seara s-a încheiat cu slujba de priveghere în cinstea Soborului Sfinților 12 Apostoli și a Sfântului Ierarh Ghelasie de Râmeț, mai precizează Daniela Livadaru și Irina Ursachi, în articolul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
*Articolul integral se poate citi aici.
Credit foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților