Cunoscutul doctor Irinel Popescu a vorbit la podcastul lui Cătălin Măruță despre alimentație. Academicianul a dezvăluit numele alimentului care ar trebui consumat zilnic pentru o viață sănătoasă.
Deși poate produce un miros neplăcut, usturoiul este foarte bun pentru vasele de sânge, susține academicianul.
Totuși, tot din cauza miresmei nu tocmai agreabile mulți refuză să consume acest aliment care le-ar putea îmbunătăți viața considerabil dacă l-ar consuma mai des.
„Din punctul meu de vedere, nu sunt restricții când vorbim de legume și fructe. Mere putem mânca zilnic. «Un măr pe zi ține doctorul la distanță», un proverb valabil și astăzi. Eu mănânc din toate fructele, dar nu fac excese.
Fructele pot provoca exces de glucoză, iar de la o vârstă încolo nu este bine. Aș face o recomandare: să schimbăm fructele, adică să nu mâncăm doar afine, de exemplu.
Mere putem mânca zilnic, dar alte fructe este bine să variem. Să mai rotim fructele și legumele. Fiecare aduce un beneficiu și nu recomand să rămânem doar, de exemplu, la broccoli. Mai variem.
Usturoiul are multe acțiuni pozitive. Este foarte „neplăcut” social, dar este foarte bun pentru vasele de sânge și altele.
Știți bine că indienii mănâncă atât de condimentat încât ar trebui toți să moară de ficat, dacă acestea ar fi toxice. Însă, sunt destul de agresive pentru tubul digestiv, mai ales pe anumite segmente.
Zona terminală, pacienții cu hemoroizi… nu aș recomanda în aceste situații condimente. Nici de stomac nu sunt ușor tolerate, dar sigur depinde de gusturile fiecăruia.
Dacă am avea garanția că toate sunt luate de la ferma de lângă București, atunci vi le-aș recomanda din toată inima pe toate. Altfel, am niște mici rezerve. Că nu prea știm de unde sunt”, a explicat Irinel Popescu în podcastul lui Cătălin Măruță.
Beneficiile consumului de usturoi
Unele dintre beneficiile usturoiului sunt foarte cunoscute, dat fiind faptul ca au fost descoperite cu foarte mult timp in urma, in timp ce despre altele se stiu mai putine lucruri sau sunt total necunoscute. Noi vom incepe prezentarea noastra cu cele mai cunoscute beneficii, continuand in ordine descrescatoare pana la cele despre mai putin cunoscute.
Combaterea infectiilor
Usturoiul este considerat un antibiotic natural datorita proprietatilor sale antibacteriene date de alicina. Aceasta calitate il face foarte eficient in tratarea infectiilor bacteriene, pentru ca distruge agentii patogeni si impiedica inmultirea acestora.
Totodata, compusii activi din usturoi pot inhiba replicarea virusurilor si pot stimula sistemul imunitar in lupta impotriva acestora, fiind astfel eficient si impotriva infectiilor virale.
Intarirea imunitatii
Pe langa faptul ca lupta in mod direct impotriva agentilor patogeni, usturoiul are si capacitatea de a stimula activitatea celulelor sistemului imunitar.
In acelasi timp, contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, care este in stransa legatura cu sanatatea sistemului imunitar, iar acesta este un alt mod prin care usturoiul contribuie la intarirea imunitatii.
Scaderea tensiuni arteriale
Acest beneficiu al usturoiului se datoreaza in buna masura tot alicinei, despre care s-a constatat ca are efect vasodilatator. Acest compus se elibereaza atunci cand cateii de usturoi sunt striviti sau taiati, iar odata absorbit in sange, actioneaza asupra muschilor netezi din peretii vaselor sanguine. Mai precis, determina relaxarea acestora, ceea ce duce la o dilatare a vaselor, implicit la scaderea presiunii cu care sangele circula in interiorul acestora.
Procesul se numeste vasodilatatie si este benefic in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala – afectiune caracterizata printr-o presiune excesiva a sangelui care circula prin artere.
Reducerea nivelului de colesterol
Usturoiul protejeaza sanatatea inimii nu doar prin scaderea tensiunii arteriale, ci si prin reducerea nivelului de colesterol LDL, denumit si „colesterol rau”. Colesterolul LDL este produs in ficat in urma sintezei grasimilor mai putin sanatoase, iar de aici ajunge in sange si se depune pe interiorul vaselor, subtiindu-le si determinand cresterea tensiunii arteriale.
Prin compusii sai activi, usturoiul inhiba o enzima esentiala pentru producerea colesterolului in ficat, rezultand astfel o cantitate mai redusa din acest compus.
Totodata, colesterolul LDL are si anumite roluri pozitive in organism, cum ar fi sinteza hormonilor sau formarea membranelor celulare. Usturoiul are o contributie importanta si in acest sens, facilitand directionarea colesterolului catre functiile benefice si prevenind astfel depozitarea sa in peretii arterelor.
Imbunatatirea functiei digestive
O alta calitate a compusilor activi din usturoi consta in faptul ca acestia stimuleaza secretia de enzime digestive in stomac, acestea fiind esentiale in procesul de descompunere a alimentelor si de separare a nutrientilor, care sunt absorbiti in sange.
Mentinerea sanatatii pielii
Printre beneficiile mai putin cunoscute ale usturoiului se numara si cele referitoare la sanatatea pielii. Astfel, datorita compusilor antibacterieni, este un remediu eficient impotriva acneei, daca este aplicat extern, direct pe piele. De asemenea, prin efectul sau antiinflamator, usturoiul calmeaza usturimea in cazul eruptiilor sau iritatiilor cutanate, fiind totodata eficient si impotriva infectiilor fungice provocate de cuiuperci precum Candida.
Credit foto / Sursa: Doctorul zilei