Comisia Europeană a anunțat că două proiecte românești au fost selectate în prima evaluare a Alianței Industriale Europene pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri), o inițiativă care vizează accelerarea implementării tehnologiilor nucleare inovatoare. Este vorba despre proiectul NuScale VOYGR SMR, dezvoltat de Nuclearelectrica și Nova Power, și EU-SMR-LFR, cunoscut și sub numele de ALFRED, un reactor de generație IV dezvoltat de RATEN în colaborare cu parteneri internaționali.Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestei realizări, afirmând: „Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România. O performanță de care trebuie să fim mândri. România ține pasul cu evoluțiile din sectorul nuclear și se poziționează ca lider în acest domeniu.” Acesta a subliniat că România beneficiază de o tradiție solidă în domeniul energiei nucleare, având profesioniști bine pregătiți și curajul de a adopta cele mai noi tehnologii, scrie Calea Europeană.
Burduja a adăugat că, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale, consumul de energie al centrelor de date va crește exponențial: „Săptămâna asta au făcut înconjurul lumii știrile legate de angajamentul giganților IT care investesc în reactoare modulare de mici dimensiuni — energie curată, produsă în bandă, pentru centre de date.”
Ministrul a evidențiat că România este deja pe radarul marilor investitori în centre de date și a menționat recunoașterea de către Bruxelles a eforturilor românești.
În încheiere, Burduja a subliniat că dezvoltarea energiei nucleare este crucială pentru reducerea dependenței de Federația Rusă și atingerea obiectivelor Uniunii Europene în ceea ce privește competitivitatea.
„În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice”, a concluzionat ministrul, subliniind proiectele planificate la Cernavodă, Doicești și Mioveni.