Preşedintele Iohannis şi premierul Ciolacu îndeamnă la calm după avertizările venite de la generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării: Nu vine niciun război; serviciul militar nu mi s-a părut un lucru grozav.
După ce şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a avertizat despre intenţiile Rusiei de a nu se limita doar la Ucraina şi a cerut urgentarea adoptării unui proiect de lege care prevede serviciul militar voluntar, preşedintele Klaus Iohannis, comandantul Armatei, îi linişteşte pe cei care au înţeles că e vorba de revenirea la armata obligatorie, dar abordarea descurajează şi mai mult apetitul şi aşa slab al românilor când vine vorba de pregătirea militară. „Serviciul militar nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele la o întâlnire cu ziariştii, la Strasbourg.
La rândul lui, premierul României, Marcel Ciolacu, critică abordarea generalului cu cea mai mare funcţie din armată: „Nu trebuia dată cu toporul. Se înţelege că, aoleu, vine războiul. Nu vine niciun război”.
La începutul lunii, noul şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, avertiza că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populaţia să facă faţă în cazul extinderii războiului din Ucraina şi nici pentru a acţiona proporţional cu pericolele militare existente, într-un interviu acordat Europei Libere.
Generalul român era, de asemenea, convins că Putin va ataca şi alte state, inclusiv Republica Moldova. „Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat generalul Gheorghiţă.
Este nevoie de o lege care să permită învăţarea voluntară a bărbaţilor şi femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma, să-şi facă o decontaminare, mai precizează Gheorghiţă. Totodată, Parlamentul nu a adoptat până acum legile cerute de Armată pentru a putea apăra eficient şi complet România.
„Rezerviştii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023,” mai arăta şeful SMAp.
În dorinţa lor de a nu agita populaţia, mai ales că suntem într-un an electoral complicat, politicienii de top ai României nu reuşesc să redea o imagine realistă a situaţiei de securitate şi să prezinte onest românilor principalele ameninţări.
Dacă nu suntem în niciun pericol, atunci de ce Apărarea are unul dintre cele mai mari bugete de achiziţii din Guvern? De ce nu ne concentrăm mai mult pe sănătate, educaţie, mediul de afaceri, infrastructură etc?
Pericolul există şi este bine că ne pregătim, dar acest lucru trebuie explicat românilor, chiar dacă nu le va pica bine. Majoritatea oficialilor europeni şi americani întrebaţi despre intenţiile lui Putin spun că acesta nu se va opri la Ucraina. De altfel, liderul de la Kremlin declară în toate discursurile că Rusia este atacată de NATO. El pregăteşte deja populaţia rusă pentru un război cu NATO.
Este normal ca populaţia să nu înţeleagă din prima discursul generalului Gheorghiţă Vlad, mai ales că generalii români au evitat până acum să vorbească public. Din această cauză, generalul Vlad ar trebui să dea cât mai multe astfel de interviuri, alături de alţi colegi, susţinut de declaraţiile politicienilor, pentru a explica românilor ce înseamnă acest serviciu militar voluntar şi de ce sunt chemaţi românii să se pregătească să-şi apere ţara. Ei, de asemenea, trebuie să explice românilor de ce sunt necesare achiziţiile foarte scumpe din Apărare. E foarte simplu, se numeşte comunicare strategică, unde toţi, politicieni şi militari, ar trebui să aibă aceleaşi mesaje.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității