Provocând critici intense din partea conservatorilor, majoritatea de stânga a Parlamentului European a adoptat o rezoluție care solicită extinderea listei infracțiunilor din UE pentru a include discursul și infracțiunile motivate de ură, ceea ce ar permite Comisiei Europene să introducă sancțiuni minime obligatorii pentru toate statele membre, transmite The European Conservative.
Votul, care a avut loc joi, 18 ianuarie, a trecut cu 397 de voturi pentru și 121 împotrivă, cu doar 26 de abțineri – acestea din urmă provenind în principal de la o mână de stângiști disidenți îngrijorați că legea ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile anti-Israel. Ca de obicei, doar cele două blocuri conservatoare, ECR și ID, au votat împotrivă, în timp ce toate partidele de stânga și PPE de centru-dreapta au susținut raportul.
Documentul stabilește două obiective principale: includerea discursului instigator la ură printre infracțiunile UE specificate la articolul 83 alineatul (1) din TFUE, care enumeră „infracțiuni deosebit de grave cu dimensiuni transfrontaliere” – cum ar fi terorismul, traficul de persoane, traficul de droguri și de arme, spălarea de bani și crima organizată – și care fac obiectul unor norme minime la nivelul UE în ceea ce privește definițiile și sancțiunile.
Potrivit explicației oficiale, discursul instigator la ură merită aceeași etichetă deoarece este atât de grav încât nu afectează doar un individ sau o comunitate „ci și societatea în ansamblu, subminând fundamentele UE”, în timp ce rețelele de socializare îi conferă instantaneu și o „dimensiune transfrontalieră”.
Al doilea obiectiv subliniat în rezoluție este extinderea definiției discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de ură pentru a acoperi mai multe categorii suplimentare de victime.
În prezent, legislația UE le definește ca fiind ură doar față de o anumită rasă, culoare a pielii, religie, naționalitate sau etnie, ceea ce, potrivit legislatorilor de stânga, nu este nici pe departe suficient în lumea de astăzi.
Prin urmare, documentul solicită extinderea definiției la „sex, orientare sexuală, gen, identitate de gen, expresie de gen, caracteristici sexuale, vârstă, handicap și orice altă caracteristică fundamentală”. În absența unei definiții obiective, este ușor de imaginat că ultima funcționează ca un cec în alb pentru a acoperi orice ar putea fi cineva ofensat.
În plus, după cum a subliniat raportorul spaniol al dosarului, liberala Maite Pagazaurtundúa (Renew), că unul dintre principalele obiective este reglementarea discursului instigator la ură în sfera online, lucru pentru care noua Lege privind serviciile digitale (DSA) a UE oferă deja cadrul perfect.
„Legislația UE progresează mai lent decât noile dimensiuni ale urii în aceste vremuri digitale”, a spus Pagazaurtundúa, subliniind că „social media a normalizat narațiuni extrem de ostile”, care sunt de altfel „alimentate de mișcările extremiste și populiste”.
„Big Brother” la Bruxelles
Inutil să mai spunem că eurodeputații conservatori din sală nu au fost amuzați de această mascaradă în timpul dezbaterii parlamentare de miercuri.
„Nu vreți o dezbatere politică, ci o inchiziție!” a răbufnit eurodeputata Patricia Chagnon de la Raliul Național Francez.
Dacă aș spune, de exemplu, că nu vreau ca minorii să primească tratament hormonal sau alt tratament medical, nu este un discurs de ură împotriva persoanelor transsexuale, ci o declarație de dragoste pentru copii. Dacă lupt împotriva migrației excesive în țara mea, pe continentul nostru… nu sunt mișcat de ură, ci de dragoste pentru țara mea și pentru continentul nostru.
Alții au fost și mai sinceri și mai direcți. „Sunteți Big Brother”, a declarat europarlamentarul italian Silvia Sardone (Lega). „Stabiliți infracțiuni de gândire pentru a limita libertatea de exprimare și de exprimare … și pentru a ataca pe oricine este împotriva ideologiei voastre”.
„Întregul proiect trebuie văzut ca fiind motivat politic”, a subliniat eurodeputatul Harald Vilimsky (FPÖ) înainte de plenul din această săptămână, adăugând că presupusa garanție a textului privind libertatea de exprimare nu mai poate fi luată în serios în UE. „Astfel de declarații sunt un Newspeak orwellian la Bruxelles și au devenit parte din repertoriul standard”.
Credit foto / Sursa: ActiveNews