Dieta este un factor cheie al stilului de viață care are un efect uriaș asupra sănătății și bunăstării noastre generale.
Anumite alimente și băuturi, de exemplu, ne pot crește riscul de afecțiuni periculoase, cum ar fi colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată.
Din fericire, alte alimente pot avea efectul opus, ajutându-ne să ne protejăm împotriva bolilor și afecțiunilor.
Având în vedere acest lucru, un expert a vorbit cu Express.co.uk despre cea mai bună dietă pe care o puteți urma pentru a rămâne sănătoși.
Doctorul Bhavini Shah, de la LloydsPharmacy Online Doctor, a explicat cum o dietă antiinflamatorie vă poate îmbunătăți calitatea vieții și poate preveni viitoarele probleme de sănătate.
El a spus că „Dieta antiinflamatorie este o dietă puternică, naturală, care nu implică numărarea caloriilor sau limitarea porțiilor.”
„Spre deosebire de multe diete obișnuite, o dietă antiinflamatoare nu dictează numărul de calorii pe care trebuie să le consumați, mărimea porțiilor sau orele în care aveți voie să mâncați. În schimb, dieta se concentrează pe consumul de alimente mai sănătoase, bogate în fibre și antioxidanți.”
Inflamația este un răspuns imunitar natural la ceva care este în neregulă în corpul nostru, având ca rezultat durerea și umflarea pentru a ne alerta cu privire la o rană, sau tusea și strănutul pentru a forța alergenii să iasă din organism.
„Inflamația poate fi cauzată și de stres, de un nivel scăzut de activitate și de anumite alimente.”
Alegerile alimentare greșite pot agrava inflamația.
„Acest lucru devine o problemă atunci când alimentele nesănătoase foarte procesate declanșează inflamația, provocând umflături și daune”, a spus Dr. Shah.
„Acest lucru poate duce la o inflamație persistentă, numită metainflamare, care poate avea consecințe grave asupra sănătății.”
Potrivit Dr. Shah, o dietă antiinflamatorie poate ajuta organismul dumneavoastră în prevenirea:
- Bolile cardiovasculare
- Diabetul de tip 2
- Boala Alzheimer
- Artrita
- Cancerul de sân
- Cancerul intestinal.
El a continuat: „Alimentele antiinflamatorii conțin antioxidanți, polifenoli și fibre care combat în mod natural inflamația. Acești compuși antiinflamatori pot preveni, de asemenea, creșterea bruscă a glicemiei, precum și oprirea inflamației semnalate de sistemul imunitar.”
Cum să urmați o dietă antiinflamatorie
Dar în ce constă această dietă? Dr. Shah a declarat că dieta mediteraneană este una bogată în alimente antiinflamatorii.
Dieta mediteraneană se bazează pe grăsimi sănătoase, cereale integrale, fructe, legume, fasole, nuci și semințe și mai puține alimente procesate și carne.
Dr. Shah a enumerat cele mai bune alimente antiinflamatorii ca fiind:
- Legume cu frunze verzi – spanac, varză kale
- Nuci – migdale, nuci
- Pești grași – ton, somon
- Fructe – fructe de pădure, roșii
- Grăsimi nesaturate – ulei de măsline, ulei vegetal.
El a mai menționat să fie evitate următoarele alimente inflamatorii:
- Carbohidrați rafinați – pâine albă, produse de patiserie
- Alimente prăjite – chipsuri, pui prăjit
- Băuturi carbogazoase zaharate – cola, băuturi energizante
- Carne roșie – burgeri, friptură
- Carne procesată – cârnați, nuggets de pui
- Grăsimi saturate – unt, untură de porc
- Alcool – bere, băuturi spirtoase.
Credit foto / Sursa: Doctorul zilei