Autoritățile din Transnistria vor apela la Rusia pentru ajutor din cauza „presiunii din partea Republicii Moldova”, au decis participanții la Congresul Deputaților de toate nivelurile, care a avut loc la Tiraspol la inițiativa președintelui Vadim Krasnoselski, transmite Știripesurse.
„Să adopte un apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse cu o cerere de implementare a măsurilor de protecție a Transnistriei în fața presiunii sporite din partea Moldovei, ținând cont de faptul că locuiesc permanent pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene a peste 220.000 de cetățeni ruși și experiența pozitivă unică a menținerii păcii ruse pe Nistru, precum și statutul de garant și mediator în procesul de negocieri”, se spune în rezoluție, relatează agenția rusă TASS.
Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii și cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.
Potrivit unui draft al rezoluției, care circula anterior pe canalele Telegram, Congresul al VII-lea a decis „să se adreseze” Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei, cele două camere ale parlamentului rus, „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condițiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”, relatează stiripesurse.md.
Tiraspolul argumentează că se adresează Moscovei dat fiind că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200 000 de cetățeni ai Federației Ruse, precum și „avându-se în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.
Rezoluția, adoptată în unanimitate, nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar este de remarcat că nu solicită o alipire la Federația Rusă.
De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la Congres s-au axat mai mult pe sublinierea independenței regiunii și nu au adus în discuție o unire cu Federația Rusă.
„Transnistria va lupta cu perseverență pentru propria identitate, drepturile și interesele poporului transnistrean și nu va refuza să le apere, indiferent de orice formă de șantaj și presiune externă”, se spune în rezoluția adoptată.
„Doar suveranitatea Transnistriei este o condiție inalienabilă și fundamentală pentru apărarea identității distinctive și a drepturilor și libertăților fundamentale ale poporului nostru multinațional, consacrate de principiile de bază ale dreptului internațional și de prevederile Cartei ONU” – se arată în document, relatează News.ro.
Sursa: ActiveNews