Coreea de Nord are arme nucleare, dar Seulul a prezentat cea mai puternică rachetă balistică cu încărcătură clasică din lume, antibuncăr, care poate crea un cutremur artificial. Preşedintele Yoon Suk Yeol l-a avertizat direct pe Kim Jong-un că regimul lui va dispărea dacă foloseşte arme nucleare.
Coreea de Sud a dezvăluit cea mai puternică rachetă balistică şi alte arme care vizează Coreea de Nord în timpul unei ceremonii masive de Ziua Forţelor Armate, marţi, în timp ce preşedintele sud-coreean a avertizat că regimul nord-coreean se va prăbuşi dacă va încerca să folosească arme nucleare, anunţă AP.
Demonstraţiile de arme ale Coreei de Sud şi avertismentul împotriva Coreei de Nord au venit după ce rivalul său din nord a sporit recent animozităţile regionale prin dezvăluirea instalaţiei sale de îmbogăţire a uraniului şi a testat rachete înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.
„Dacă Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare, se va confrunta cu răspunsul hotărât şi copleşitor al armatei noastre şi al alianţei (Coreea de Sud)-SUA”, a declarat preşedintele Yoon Suk Yeol în faţa a mii de militari adunaţi pe un aeroport militar de lângă Seul. „Acea zi va fi sfârşitul regimului nord-coreean”, a adăugat Yoon Suk Yeol.
În timpul ceremoniei, armata sud-coreeană a expus aproximativ 340 de echipamente militare şi sisteme de arme. Printre acestea se numără cea mai puternică rachetă balistică Hyunmoo-5, despre care observatorii spun că este capabilă să transporte 8 tone de încărcătură explozivă care poate pătrunde adânc în pământ şi poate distruge buncărele subterane din Coreea de Nord.
A fost prima dată când Coreea de Sud a dezvăluit această rachetă. Hyunmoo-5 este dezvoltată ca o componentă cheie a sistemului sud-coreean cu trei axe, în special pentru doctrina coreeană de pedeapsă şi represalii masive (KMPR). Este concepută pentru a viza centrele de comandă subterane inamice, bazele de rachete nucleare şi alte facilităţi cheie în perioade de conflict. Când loveşte o ţintă, Hyunmoo-5 îşi va livra puterea distructivă masivă în sistemul subteran al inamicului, declanşând astfel prăbuşirea tunelului prin cutremure artificiale, dezvăluie Naval News.
Raza de acţiune minimă a rachetei este de 300 km, iar bătaia maximă ajunge la 3.000 km. Încărcătura explozivă poate distruge structuri îngropate la mai mult de 100 de metri de suprafaţă, viteza rachetei fiind de aproape de Mach 10 în faza descendentă.
Coreea de Nord a construit pe scară largă peste 7.000 de facilităţi subterane. Regimul le-a folosit pentru producţia, depozitarea şi transportul armelor de distrugere în masă.
Statele Unite au zburat cu un bombardier B-1B cu rază lungă de acţiune în timpul ceremoniei, într-o demonstraţie a angajamentului său de securitate faţă de aliatul lor asiatic.