Pentru a veni în ajutorul părinților și pentru a nu le strica celor mici vacanța, vă reamintim condițiile ieșire din țară pentru minori, cetățeni români.
❗️ Cetățenii români minori pot ieşi din țară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
❗️ Ieșirea din țară a cetățenilor români minori este permisă în următoarele condiții:
☑️ în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinți;
☑️ în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
☑️ în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
🔹 a ambilor părinți;
🔹 a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
🔹 a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.
☑️ Cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.
☑️ În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
☑️ Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.
❗️ Este foarte important să cunoașteți faptul că declarația notarial poate fi revocat.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 1324 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificările și completările ulterioare, declarația notarială prin care un părinte își exprimă consimțământul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către un cetățean minor, reprezintă un act juridic unilateral. Având în vedere faptul că acest act juridic a îmbrăcat o formă autentică pentru emiterea lui, în conformitate cu cerințele impuse de legea specială, vă învederăm faptul că, pentru revocarea acestui act, se impune respectarea aceleiași forme autentice (declarație notarială), prin raportare la prevederile art. 1325 cu art 1243 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil. În context, vă informăm că declarația de revocare a acordului exprimat poate fi autentificată de către orice notar public, nefiind obligatorie efectuarea acestei activități de către societatea notarială care a încheiat actul inițial.
🔻 Fiecare dintre noi avem prieteni, cunoștințe, colegi, care vor pleca cu copiii minori în afara granițelor, haideți să dăm un share. Cu siguranță ajută!
❗️ Toate informațiile privind călătoria în străinătate sunt disponibile accesând linkul https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html
Vacanță frumoasă tuturor!🙂