Avantajele tehnologiei pot fi umbrite de pericolele şi ameninţările online, iar instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale încearcă să limiteze riscurile prin educarea nu doar a copiilor, ci şi a adulţilor. În această săptămână a fost lansată a doua ediţie a „Ghidului Siguranţei pe Internet” destinat elevilor, profesorilor şi părinţilor. Tot acestei categorii se adresează şi cursurile gratuite de securitate cibernetică disponibile în cadrul campaniei „Protecție prin educație: Securitate digitală”, lansată de Poliţia Română.
Ghidul siguranţei pe internet, întocmit de Organizaţia Salvaţi Copiii, poate fi utilizat atât în cadrul orelor de dirigenţie, al dezbaterilor cu elevii şi al şedinţelor cu părinţii, precum şi în cadrul activităţilor extraşcolare sau în săptămâna „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde”.
„Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competenţe digitale de bază, responsabilitatea de a educa şi proteja generaţia viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare. Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toţi copiii sunt pregătiţi şi protejaţi în faţa provocărilor digitale ale secolului 21”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, citată de Agerpres.
Ghidul este structurat pe mai multe capitole în cadrul cărora sunt abordate teme precum „Telefonul mobil: Controlul parental pe mobil”, „Cum pot fi jocurile video o experiență distractivă și educativă pentru copii?”, „Timpul excesiv petrecut în mediul online”, „Furtul de conturi”, „Informații neverificate” sau „Copy Paste”. Capitolele au şi recomandări de activităţi interactive, care pot fi realizate cu elevii şi chiar cu părinţii.
Potrivit unei cercetări realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii, 66% dintre copiii chestionaţi au postat conţinut online pe reţelele sociale, 69% într-un joc online, 81% în mesageria privată şi 84% în cadrul unui grup sau forum. Totodată, studiul arată că riscul cel mai mare de transmitere a informaţiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieţii (86% faţă de 72%). Îngrijorător, subliniază cercetarea, este faptul că 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult.
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a subliniat că este necesar ca şi în mediul online să se respecte anumite reguli de conduită, deoarece „nu mai este un spaţiu privat de multă vreme şi orice interacţiune în online are repercursiuni psihologice şi emoţionale”. De însuşirea şi respectarea acestor reguli de conduită sunt responsabili, deopotrivă, părinţii, şcoala şi instituţiile statului, a căror colaborare trebuie să fie foarte strânsă pentru ca societatea să funcţioneze, a subliniat şi ministrul familiei, Natalia Intotero. Tot în încercarea de a-i proteja pe copii, Poliția Română, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Ascendia, companie specializată în dezvoltarea de soluții e-learning, a lansat campania „Protecție prin educație: Securitate digitală”.
În cadrul campaniei sunt disponibile șase cursuri gratuite de e-learning destinate elevilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, profesorilor şi părinţilor. Temele abordate în cursurile pentru elevi sunt „siguranța banilor pe internet”, „dependența de internet”, „prevenirea pornografiei infantile” și „gestionarea datelor online”. Cursurile de e-learning pot fi accesate de către persoanele interesate după ce vor completa un formular de înscriere disponibil accesând link-ul. (O. N.)
Sursa: Ziarul Lumina