Insulele Filipine s-au alăturat altor state vecine Chinei înfuriate de lansarea unei noi hărţi naţionale, care include teritorii revendicate de Beijing, scrie CNN.
Încă din 2016, China prezintă în fiecare an o hartă naţională standard, care adaugă teritoriilor chineze câte o regiune pe care statul o revendică, înfuriind astfel ţările vecine.
Prin harta prezentată luni, Beijingul susţine că vrea să „corecteze hărţile problematice” din trecut, care nu ar fi reprezentat în mod just graniţele sale teritoriale.
În acest context, Insulele Filipine au ieşit joi cu o reacţie susţinând că resping propunerea Chinei din cauza includerii în teritoriile chineze a unei linii din jurul zonelor disputate ale Mării Chinei de Sud. Această linie de demarcare fost şi subiectul unei decizii a tribunalului internaţional, în 2016, din care Manila a ieşit învingătoare.
Harta publicată luni de China „reprezintă o încercare de a legitima presupusa suveranitate şi jurisdicţie asupra graniţelor şi zonelor maritime ale Insulelor Filipine, neavând nicio bază în legea internaţională”, susţine departamentul pentru politică externă al guvernului filipinez.
Prima ţară care s-a arătat deranjată de harta Chinei a fost India, deoarece Beijingul a inclus în teritoriile sale regiunea indiană Arunachal Pradesh şi platoul Aksai-Chin.
Potrivit Indiei, China a ocupat ilegal Aksai Chin, un teritoriu din estul îndepărtat al regiunii Ladakh, încă din anii 1950-1960. De asemenea, despre Arunachal, China a tot spus de-a lungul anilor că îi aparţine. Pe măsură ce China ocupa porţiuni din regiunea Aksai Chin, în anii 1950, pentru că India nu avea prezenţă militară completă asupra regiunii, controlul chinez al Chinei s-a întărit, în special după războiul dintre India şi China, din 1962, pe care India l-a pierdut. China a ocupat regiunea susţinând că este parte din vechiul imperiu chinez. China şi-a fundamentat revendicările pornind de la afirmaţia că Aksai Chin şi teritoriile Ladakh şi Arunachal Pradesh făceau parte din Tibet. Întrucât China revendică Tibetul în totalitate, implicit susţine şi că teritoriile în cauză îi aparţin.
„Azi am transmis prin canalele diplomatice un protest ferm Chinei cu privire la aşa-zisa hartă standard pe 2023, care revendică teritoriul Indiei”, a transmis secretarul de afaceri externe din India, Arindam Bagchi.
Totodată, Malaezia s-a arătat nemulţumită de revendicarea de către China a unor zone maritime care nu îi aparţin, exprimându-şi criticile faţă de partea chineză.
China susţine însă că revizuirea hărţii reprezintă „un exerciţiu obişnuit de suveranitate, aflat în conformitate cu legea”.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării și Securității