Fie că este vorba de a mânca mai puțină carne sau de a merge cu bicicleta în loc să conducă, oamenii pot face multe lucruri pentru a preveni schimbările climatice. Din nefericire, a respira mai puțin nu este unul dintre ele.
Acest lucru ar putea fi o problemă, deoarece un nou studiu susține că gazele din aerul expirat din plămânii oamenilor alimentează încălzirea globală, notează Daily Mail.
Potrivit oamenilor de știință, metanul și oxidul de azot din aerul pe care îl expirăm reprezintă până la 0,1% din emisiile de gaze cu efect de seră din Marea Britanie.
Și asta fără a lua în calcul gazele pe care le eliberăm prin râgâieli și flatulență sau emisiile care provin din pielea noastră fără să ne dăm seama.
Noul studiu a fost condus de Dr. Nicholas Cowan, fizician atmosferic la Centrul britanic pentru ecologie și hidrologie din Edinburgh.
„Aerul expirat de oameni poate conține concentrații mici și ridicate de metan (CH4) și de oxid de azot (N2O), ambele contribuind la încălzirea globală”, afirmă Dr. Cowan și colegii săi.
„Am îndemna la prudență în ceea ce privește presupunerea că emisiile de la oameni sunt neglijabile.”
După cum majoritatea dintre noi își amintesc din orele de științe de la școală, oamenii inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon.
Atunci când inspirăm, aerul intră în plămâni, iar oxigenul din acel aer se deplasează în sânge, în timp ce dioxidul de carbon (CO2), un gaz rezidual, se deplasează din sânge în plămâni și este expirat.
În cazul plantelor, este invers; plantele folosesc CO2 pentru a crea oxigen ca produs secundar (procesul cunoscut sub numele de fotosinteză).
Fiecare persoană expiră CO2 atunci când expiră, dar în noul lor studiu, cercetătorii s-au concentrat asupra metanului și a protoxidului de azot.
Credit foto / Sursa: NapocaNews