Ieri, 15 august, în localitatea Ghireni, comuna Coțușca, s-a sărbătorit hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din sat. Cu mic cu mare, localnicii s-au adunat la celebrarea Hramului Bisericii, iar alături de ei au fost și Primarul comunei Coțușca – Ciobanu Constantin-Viorel, cât și Viceprimarul – Aghinitei Vasile.
Evenimentul s-a desfășurat într-un climat plăcut și liniștit, astfel „la activitatea din localitatea Ghireni nu au fost constatate încălcări ale prevederilor legale până în acest moment, de către participanți”, ne-a relatat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.
„După ce ne-am primenit sufletele in perioada postului Adormirii Maicii Domnului, am dat drumul cântecului și jocului așa cum s-a deprins românul nostru din moși strămoși. Astăzi a răsunat cântecul și s-au prins in hora tineri alaturi de gospodari, de oameni de toate varstele pe toloaca din Ghireni, acolo unde oamenii s au adunat la sarbatoarea satului sa petreaca, sa socializeze si sa se bucure de cantec si de joc. Desi nu ma asteptam, a iesit majoritatea oamenilor la joc, ceea ce mi-a dat si mai multa energie, asa ca a iesit o petrecere pe cinste, gratie Domnului Primar care are in vedere si faptul ca omul mai are nevoie si de relaxare si de voie buna si de socializare, nu doar de munca. Alaturi de Formatia Lautarii de la Prut condusa de talentatul si minunatul Stelian Cheptrosu care mi-a facilitat venirea la acest eveniment. Sper că am reusit sa destindem fruntile, sa dam drumul picioarelor la joc si sa ne binedispunem dupa cele 2 sapt de post. Slava lui Dumnezeu pentru toate! A fost o dupa amiaza petrecuta cu folos. Astept cu nerabdare sarbatoarea comunei Coțușca, unde voi reveni să cânt”, a relatat pentru Mesagerul de Nord, Mariana Ichim Hodan.
Scurt istoric
Satul este component al comunei Coţuşca, situat la patru km nord-est de reşedinţa comunei, pe Pârâul Ghireni, care trece de la nord-vest spre sud-est pe marginea de sud-vest a satului.
Vechimea satului nu se poate susţine cu documente suficiente, deşi nu departe se află satul Puţureni, menţionat în prima jumătate a secolului al XV-lea şi al cărui nume este derivat cu ajutorul aceluiaşi sufix „-eni”, având – în acest caz – valoare locativă.
Numele satului Ghireni este derivat de la numele hidronimului cu acelaşi nume, care alternează în timp: Pârâul Ghireni – Pârâul Giurgiova, dar acest nume poate fi derivat de la un antroponim – Giurgiu, Georgiu, Ghirea sau Gheorghe etc.
Biserica în satul Ghireni exista, cu siguranţă, şi în anul 1639, când era menţionat popa Patraşco din Ghireni. Biserica actuală s-a zidit în perioada 13 iulie 1860 – august 1861 cu cheltuiala comisului Ioan Tăutu, spre pomenirea familiei şi mai cu seamă a răposatei sale mame Maria, născută Ciolac. Biserica poseda 9 fălci (12,87 ha).
Biserica satului Ghireni a fost filie a Parohiei Crasnaleuca până în anul 1956, când a trecut filie a Parohiei Coţuşca, fiind deservită de preoţii acelor parohii. Cel dintâi preot paroh la Ghireni a fost din anul 1998 pr. Focşăneanu Narcis – Vasile urmat de pr. Sasca Tudor.