Ieri, 9 mai, a fost o acţiune de protest a militarilor în rezervă şi retragere, iar o delegaţie a acestora s-a întâlnit cu ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. La discuţii au fost prezenţi şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, precum şi şefi ai unor structuri centrale ale MApN.
Militarii în rezervă şi în retragere au cerut, în special, corelarea componentei corespunzătoare soldei de grad din pensia militară cu solda de grad a militarilor în activitate, după ce MApN s-a opus unei iniţiative în acest sens, mai exact la amendamentul adoptat în cadrul şedinţei Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, prin care se propunea modificarea art. 11 alineatul 2 din Legea 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare.
La MApN s-a mai discutat şi despre modul de stabilire a impozitului lunar pentru pensiile militare de stat, situaţia ajutoarelor stabilite la trecerea în rezervă sau direct în retragere, conform prevederilor Legii nr. 284 din 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, soluţiile pentru creşterea calităţii asistenţei medicale pentru personalul militar în rezervă şi în retragere şi membrilor familiilor acestora, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a dialogului între instituţia militară şi structurile asociative ale rezerviştilor.
Militarii rezervişti şi în retragere nu au obţinut nicio promisiune clară, cu un termen precis de rezolvare.
În schimb, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, „i-a asigurat pe invitaţi de întregul respect al instituţiei faţă de cadrele militare în rezervă şi în retragere, de deschiderea necondiţionată şi permanentă a MApN la dialog, precum şi de dorinţa de a găsi împreună soluţii la problemele semnalate, de natura îmbunătăţirii cadrului juridic aplicabil sau din domeniul drepturilor şi beneficiilor cuvenite rezerviştilor şi veteranilor de război sau ai teatrelor de operaţii. În final, ministrul apărării naţionale a propus organizarea acestor consultări cu caracter periodic, pentru a putea asigura eficienţă eforturilor de soluţionare a problemelor ridicate,” se arată în comunicatul de presă transmis de MApN.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității