ANALIZĂ DE CAZ
ELEVUL DINTR-A OPTA, DIN TG. MUREȘ, CARE ȘI-A BĂTUT CRUNT DIRIGINTA A FOST EXMATRICULAT!
EL NU A FOST TESTAT ANTIDROG PENTRU CĂ LEGEA NU PREVEDE ACEASTĂ OBLIGATIVITATE !
Elevul de clasa a opta din Tg. Mureș care și-a bătut crunt diriginta, pe holurile școlii, până a băgat-o în spital, a fost exmatriculat, într-un sfârșit.
Conform sancțiunii aplicate, acesta se poate reînscrie în următorul an, însă la o altă școală.
Pentru că legea educației nu a instituit această obligație, după eveniment, elevul nu a fost testat antidrog, deși a avut un comportament vădit, specific unui consumator de droguri stimulante ale sistemului nervos central.
Băiatul de 15 ani, care fusese sancționat de mai multe ori în trecut pentru comportament nepotrivit, la școală, a luat-o la bătaie pe profesoară de supărare că fusese sancționat în urma altui scandal pe care îl făcuse recent, în unitatea de învățământ.
Adolescentul, elev al Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian”, din Tg. Mureș a amenințat-o inclusiv cu moartea pe diriginta lui, iar mama acestuia era de față.
El a lovit-o cu pumnii și picioarele în față și abdomen pe profesoară, chiar pe holul școlii. El s-a oprit abia în momentul în care a intervenit portarul unității de învățământ. Ulterior, profesoara a fost transportată la spital, iar elevul a fost dus la secția de poliție.
Băiatul a fost reținut pentru 24 de ore și apoi eliberat, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de :
-“lovire sau alte violențe”, art. 193, al. 2, Cod Penal, prev cu închisoare între 6 luni și 5 ani sau cu amendă;
-“tulburare a ordinii şi liniştii publice”, art. 371, al. 1, Cod Penal, prev. cu închisoare între 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Deși și-a și amenințat diriginta cu moartea, nu i s-a reținut și infracțiunea de “amenințare”, art. 206, Cod Penal, prev. cu închisoare între 3 luni și un an sau amendă.
MECANISMUL JURIDIC AL AL APLICĂRII MĂSURII EXMATRICULĂRII
^ABATERI:
Conf. prev. art. 106, al.3, lit. g și h, din Legea învăţământului preuniversitar, nr. 198/2023,
“Elevilor le este interzis, printre altele:
g) să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ;
h) să provoace, să instige și să participe la acte de violență”.
^SANCȚIUNE:
Conf. prev. art. 107, al. 5, lit. h, din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, elevului violent i s-a aplicat penultima sancțiune ca și gravitate:
“exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul şcolar următor, în altă unitate de învăţământ”.
În legea intrată în vigoare anul trecut există o singură sancțiune mai gravă decât cea aplicată în acest caz și anume:
“exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învăţământul postliceal.” Adică excluderea definitivă de la școală.
Consider că, în condițiile în care, având în vedere comportamentul anterior violent, ar fi fost identificată și tratată o eventuală adicţie de droguri, nu s-ar fi ajuns la producerea acestui incident grav.
De asemenea, aplicarea anterioară a mecanismului sancționator școlar, ar fi putut preveni evenimentul.
Având în vedere amploarea fenomenului traficului și consumului de droguri în rândul minorilor, nu este exclus ca acest gen de incidente să se mai producă pe viitor.