Campania „Sănătate pentru sateˮ a ajuns în localitatea Ciolănești, județul Teleorman
În prima zi a lunii iulie s-a desfășurat o nouă acțiune filantropică a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale. 130 de persoane din localitatea Ciolănești, județul Teleorman, au fost consultate gratuit de către medicii specialiști în: dermatologie, ORL, psihiatrie, pediatrie, oncologie, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, urologie, și ginecologie. Acțiunea face parte din Campania „Sănătate pentru sate”. În urma consultațiilor, medicii au depistat și unele patologii severe.
Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, a subliniat: „O zi plină, cu extrem de multe cazuri. Dacă vorbesc despre dermatologie au fost peste 35 de pacienți pe care noi le-am văzut, inclusiv două cancere cutanate pentru două paciente în vârstă, una dintre ele cu o leziune cunoscută și auto tratată. Am văzut și copii, care erau fără probleme deosebite, însă marea majoritate a pacienților au venit în scop de prevenție ceea ce este cel mai important.”
Dr. Camelia Sărăţeanu, medic gastroenterolog, impresionată de ecourile pozitive pe care le-a avut în rândul localnicilor, a vorbit despre afecţiunile identificate la pacienţii examinați în cadrul campaniei: „ Au fost consultați astăzi pacienți de diferite categorii de vârstă cu predominanță vârstnici și copii, cu patologie cardiovasculară dintre care pot aminti hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, valvulopatii și tulburări de ritm. De asemenea, cu patologie gastrointestinală, încărcare grasă a ficatului, litiază biliară descoperită ecografic, patologia colonului, sindromul intestinului iritabil”.
Printre cei care au susținut această inițiativă s-au numărat preoții celor 3 parohii ale comunei și conducerea școlii din localitate.
Preot Cristian Ciobanu, parohia Ciolănești Deal 2, județul Teleorman ne-a declarat: „Pentru comunitatea noastră această activitate este foarte utilă, deoarece în Parohia noastră sunt oameni nevoiași, care nu au posibilități materiale, care au nevoie de medici specialiști pentru a pune diferite diagnostice, specialiști care nu prea se găsesc de altfel nici la spitale din zonă, deoarece aceste spitale nu acoperă toată gama de medici specialiști. De aceea, este foarte utilă prezența dumnealor în comunitate. Oamenii de aici merg de obicei la spital la Roșiori de Vede, cel mai aproape oraș aflat la 30 de km, Alexandria sau București, care este mai departe, doar cei care își permit material deplasarea.”
Și de această dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au integrat în cadrul campaniei „Sănătate pentru Sate” și campania de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin” în cadrul căreia mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale a spus: “Din păcate sunt foarte multe probleme de sănătate în sfera specialității psihiatrie. Foarte mulți oameni depresivi, foarte multe persoane văduve, uitate de copii și de rude. Aceste persoane s-au bucurat de venirea noastră, de atenția noastră. Chiar și simplu fapt că am comunicat cu ei, a contat foarte mult pentru acești pacienți. Ne bucurăm că am adus un plus sistemului medical de aici oferindu-le localnicilor investigații complexe, precum: ecografii abdominale, ecografii cardiace dar și recoltare de teste Babeș-Papanicolaou.”
Până în prezent, în cadrul acesteia, au fost organizate 98 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, care au vizat, ca beneficiari, peste 12.000 de persoane.
Credit foto: Campania „Sănătate pentru sate”
Surse: https://youtu.be/Icy0klmwh5k