Directorii de licee din Suceava au primit instrucțiuni să „forțeze un pic nota” în cazul profesorilor care refuză să participe la examenele naționale. Mesajul a fost transmis de inspectorul școlar general adjunct (ISGA) din Suceava, Gabriel Matei, semnalează publicația obiectivdesuceava.ro.
Reprezentantul inspectoratului școlar județean (ISJ) Suceava a sugerat această abordare în cadrul ședinței cu directorii școlari care a avut loc joi, potrivit sursei citate, în ciuda faptului că implicarea în desfășurarea examenului nu este obligatorie pentru profesori.
Inspectorul i-a numit pe profesorii care refuză să fie asistenți la examenele de Bacalaureat „profesori cu ștaif” și a afirmat că „se fofilează”.
„Dacă în școlile generale Evaluarea Națională se desfășoară ok, pentru că se raportează strict la profesorii de acolo, la ce înseamnă Bacalaureat avem o problemă gravă. Mă refer aici la ce înseamnă profesorii asistenți. Nu cred că este sub demnitatea unui profesor cu ștaif, să spunem, să fie și asistent în timpul unui examen de Bacalaureat. Cred că ar trebui să fiți în asentimentul meu și să susțineți această idee.
Ca directori, aveți datoria de a asigura acel număr de profesori asistenți, evaluatori, membri ai comisiei. Știu că este la nivel de alegere, dar, până la urmă, puteți un pic forța nota. Acel examen este al elevilor din școlile dumneavoastră, care trebuie să aibă o finalitate. Nu vă spun ce muncă este până reușim să adunăm acei profesori asistenți. Nu mai spun că la anumite colegii, licee, s-a ajuns în situația în care racolează, dacă mi se permite cuvântul, profesori sau educatori, învățători de prin școlile din împrejurimi, pentru a-și asigura necesarul de profesori asistenți. Când le eliberăm adeverința, acel profesor apare pe lista de la colegiul X, dar de fapt este profesor la o altă școală. Au fost și cazuri cu personal didactic auxiliar și așa mai departe.
La nevoie folosim, dar, în primul rând, cadrele didactice trebuie să se implice. Vă rog insistent să nu mai avem problema aceasta la examenele de anul viitor, pentru că este o pată inclusiv pentru școala respectivă. (…) Sunt cadre didactice care muncesc într-o școală și sunt altele care se fofilează”, a afirmat inspectorul școlar general adjunct.
De menționat că profesorii sunt numiți pentru diverse roluri, inclusiv ca asistenți, evaluatori și membri în comisiile de examen, de către conducerea școlilor sau inspectoratele școlare județene. Chiar dacă supravegherea examenelor este o sarcină necesară pentru buna desfășurare a Bacalaureatului, iar profesorii sunt plătiți suplimentar pentru implicarea lor, nu există nicio mențiune în regulamentele școlilor că pot fi obligați să asiste la examenele naționale.
Sursa: Edupedu