Pe scena politică botoșăneană apare un nume nou, LIDER. Inițial fiind o platforma civică „Liga pentru Deșteptarea României”, platformă alcătuită din mai multe ONG-uri. „Transformarea acestei platforme civice în partid a venit firesc, dacă ținem cont de modul în care ingerințele politicianismului în toate structurile sociale din România au devenit imposibil de evitat și de combătut” ne-a relatat Bogdan Cărăușu, care a decis să intre în politică în urmă cu 3 ani ca și candidat independent la Consiliul Local al Municipiului Botoșani.
Vă prezentăm un interviu în exclusivitate cu activistul civic, poetul și economistul Bogdan Cărăușu.
Dorina Rodu: Mai întâi spuneți-ne câte ceva despre dvs.: cine sunteți, de unde sunteți și cu ce vă ocupați?
Bogdan Cărăușu: Cărăușu Ionuț-Bogdan, 42 de ani, din Botoșani, creștin, român, soț, tată. Economist, redactor la revista „Vatra noastră românească”, poet, activist civic. Manager pe zona Moldovei în cadrul unei companii naționale. Președinte al asociației „Scut botoșănean”. Nu sunt ceea ce gândesc, nici ceea ce spun, nu sunt nici măcar ceea ce fac. Sunt ceea ce îi fac pe ceilalți să fie.
D. R.: Cu ce se ocupă Asociația „Scut botoșănean”?
B.C.:. Asociația „Scut botoșănean”, înființată în 2016, a conceput, a organizat și a realizat zeci de proiecte și sute de acțiuni concrete, cursuri de pregătire, seminarii, concursuri, conferințe, simpozioane, festivaluri, dezbateri publice, precum şi manifestații publice, marşuri, tabere de lucru, acțiuni de împădurire și tabere de supraviețuire prin care mii de tineri din Botoșani au fost implicați în activități menite a-i ajuta în propria formare și dezvoltare personală. Suntem organizatori ai concursului interliceal de arte plastice, eseu și poezie – „Sfinții Închisorilor” – concurs ajuns deja la a șaptea ediție. De-a lungul celor șase ediții încheiate, în cadrul concursului au participat sute de liceeni și zeci de profesori coordonatori. Asociația este organizatoarea, în Botoșani, a evenimentului de manifestări cultural-artistice „Eminescu trăiește prin noi”, eveniment ajuns la a șasea ediție.
În anul 2018, asociația „Scut botoșănean” a organizat proiectul (co-finanțat de Primăria Municipiului Botoșani) „Botoșaniul susține reîntregirea României”. În cadrul proiectului, 50 de copii din Republica Moldova, elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, au fost oaspeții orașului Botoșani timp de trei zile. Prin activitățile desfășurate, voluntarii botoșăneni ai asociației au interacționat cu tinerii basarabeni, copiii români de pe ambele maluri ale Prutului descoperindu-și astfel rădăcinile comune.Prin implementarea proiectului „Educația salvează nația”, ne dorim stabilirea direcţiilor de acţiune pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii prin susținerea financiară a elevilor din mediul rural din județul Botoşani. Proiectul a intrat în al doilea an de desășurare.
D.R.:Cum a luat ființă acest nou partid Liga pentru Deșteptarea României (LIDER)? Este cumva acest nume al partidului, într-o oarecare măsură, un strigăt către sau dinspre poporul român?
B.C.: În data de 24 Iunie 2022, la Brașov, lua ființă platforma civică „Liga pentru Deșteptarea României”, platformă alcătuită din mai multe ONG-uri (zeci de ani de activitate și de experiență în proiecte de natură cultural-social-educațională) și personalități care au convenit să își unească eforturile pentru apărarea și promovarea principiilor și a valorilor de bază enunțate prin „Manifestul pentru Deșteptarea României” – un element unificator atât de necesar azi; pentru coagularea forțelor sănătoase din societate în jurul unei viziuni comune asupra viitorului țării pe termen lung, așa cum este conturată aceasta prin Manifest; pentru a strânge specialiști valoroși din toate domeniile importante, spre a lucra împreună atât la Planul de Țară pe termen lung, dar și pentru a elabora propuneri de măsuri concrete și soluții eficiente la principalele probleme ale țării și ale românilor, cu efect pe termen scurt și mediu.
Ziua lansării nu a fost întâmplătoare, Sfântul Ioan Botezătorul fiind protectorul proiectului civic Liga pentru Deșteptarea României. Asemenea Înaintemergătorului Domnului, și LIDER este deschizător de drum pentru procesul de redeșteptare a poporului român. Platforma a avut obiective civice bine definite, dar proiectele LIDER au fost blocate direct sau indirect de factorul politic, fapt ce a determinat regândirea proiectului pe coordonate politice.
Transformarea acestei platforme civice în partid a venit firesc, dacă ținem cont de modul în care ingerințele politicianismului în toate structurile sociale din România au devenit imposibil de evitat și de combătut. Continuarea luptei pe linie civică nu ar fi însemnat altceva decât risipirea energiilor și a resurselor în eforturi sisifice, fără garanția că rezultatele obținute vor fi de durată. Astfel, partidul „Liga pentru Deșteptarea României” a apărut natural, ca un strigăt care adună la un loc toate durerile majorității tăcute. Este, așadar, glasul celui care strigă în pustia care a devenit peisajul social și politic din România ultimelor decenii, chemând la deșteptarea veritabilă a energiilor latente din societatea românească.
D.R.: Ce anume a determinat hotărârea dvs. de a intra în politică?
B.C.: Am decis să intru pe scena politică locală încă de acum 3 ani, când mi-am lansat candidatura ca independent la Consiliul Local al Municipiului Botoșani. „Declanșatorul” acelei decizii l-a constituit intervenția factorului politic, care m-a blocat de mai multe ori în desfășurarea activităților civice pe care le planificasem. Practic, după cinci ani de activitate civică, începusem să mă lovesc din ce în ce mai des de un zid politicianist care îmi condiționa activitățile în funcție de interesele partinice. Am înțeles atunci că singura soluție este să duc lupta la nivelul următor, pe terenul politic, și cum niciun partid nu reprezenta cu adevărat valorile în care credeam, am hotărât să candidez ca independent.
D.R.: Ce părere aveți despre actuala conducere de la nivel județean?
B.C.: Ca peste tot în țară, cred că vorbim despre oameni care au ajuns în funcție pe bază de muncă asiduă, dar depusă doar pentru partidele din care fac parte. Întregul aparat administrativ este sufocat de numiri exclusiv politice și acest fapt are consecințe dintre cele mai nefaste pentru botoșăneni. Tragediile care au loc tot mai des în ultima vreme sunt doar vârful iceberg-ului și reprezintă rezultatul administrației defectuoase. Iar incompenteța administrativă este cauzată de faptul că elementul politicianist a contaminat toate palierele, numind în funcții de decizie tot felul de politruci care nu au, de multe ori, nicio legătură cu domeniul pe care sunt puși să îl coordoneze. Pe de altă parte, lipsa de educație a populației face ca astfel de personaje cu CV-ul la secret și fără vreo realizare profesională notabilă să ajungă să conducă un județ întreg.
D.R.: Ce reprezintă pentru dvs. politica? Pe ce principii ar trebui ea să se bazeze?
B.C.: Politica reprezintă forul superior în care spiritele cele mai înalte ale unei națiuni sunt chemate să-și aducă tot ce au mai bun întru propășirea neamului din care fac parte. Politica este despre dorința sinceră de a-și sacrifica propriile interese și de a-și pune energia, cunoștințele și viața în slujba comunității. Politica este în sine o preocupare cu valențe nobile, destinată unor oameni cu naltă ținută morală. În mod ideal. În realitate, problema rezidă în faptul că pe scena politică autohtonă s-au perindat tot felul de veleitari, oportuniști și ticăloși care au dus în derizoriu ideea de bine comun. Este vorba, de fapt, despre o oligarhie ascunsă sub masca democrației, care prin mașinațiuni și acțiuni meschine a transformat activitatea politică într-un circ ieftin, cu personaje nocive. Politica ar trebui să se bazeze în primul rând pe iubirea de țară. Consider că iubirea de țară este o condiție sine qua non pentru actul politic veritabil. Un politician care nu își iubește țara nu va fi niciodată capabil de acțiuni care să aibă ca țintă finală binele națiunii din care face parte.
Integritatea actorilor politici: onestitatea reprezintă o cerință obligatorie pentru un politician. Fără încredere nu se pot construi relații solide, durabile cu ceilalți concetățeni. Responsabilitatea: deciziile politicienilor se răsfrâng asupra tuturor cetățenilor, prin urmare, responsabilitatea pentru consecințe este semnificativ mai mare decât pentru actele din viața privată sau chiar din viața profesională. Un om politic în adevăratul sens al cuvântului își asumă răspunderea concret pentru toate acțiunile sale.
Pragmatismul sau înțelepciunea practică – abilitatea pentru îndeplinirea realpolitik – este sau trebuie să fie un principiu vital pentru orice om politic.
Principiul transparenței: relația dintre decidenții politici și ceilalți membri ai societății trebuie să fie una transparentă.
Principiul dreptății: omul politic trebuie să vegheze permanent la împlinirea dreptății în organizarea „vieţii cetății”.
Vreau să concluzionez acest răspuns prin vorbele genialului Mihai Eminescu: „Arta de-a guverna e știința de-a ne adapta naturii poporului”.
D.R.: Care credeți că sunt valorile pe care ar trebui să pună accent politicienii din România?
B.C: Cred că suntem într-un punct de cotitură pentru istoria noastră, în care societatea românească se află în pragul disoluției și fragmentării iremediabile. Așadar, politicienii români ar trebui să-și concentreze eforturile în vederea realizării unității societale și a coagulării forțelor și energiilor prin care să înceapă reconstrucția țării. Politicenii sunt chemați să protejeze interesele tuturor cetățenilor, indiferent dacă aceștia sunt neafiliați sau afiliați altor partide, așadar nevoia de unitate este principala valoare pe care ar trebui să se bazeze orice proiect politic viitor.
D.R.: Știm cu toții despre promisiunile deșarte făcute în campaniile electorale, despre listele cu angajamente față de votanți afișate pe diferite pliante împărțite tuturor cetățenilor care rar ajung a fi împlinite, sau chiar deloc. Dumneavostră, ca om politic, ați fi dispus la o astfel de listă cu multe promisiuni, sau la o listă cu priorități poate mai puține, dar realizabile?
B.C.: E adevărat că prezentarea unei liste pline de promisiuni poate fi tentantă, ca garanție pentru captarea atenției și crearea unor așteptări mai mari în rândul alegătorilor. Dar, în același timp, o astfel de strategie denotă o viziune îngustă și limitată, proiectată pe termen scurt și bazată pe memoria colectivă extrem de slabă. Consider că, în baza principiilor responsabilității și a onestității, toate promisiunile pe care un om politic le face trebuie să fie legate de obiective concrete, tangibile și realizabile pe perioada mandatului.
D.R.: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni, sunt sătui de populism, demagogie și declarații fățarnice. Ce anume veți aduce dvs. nou în această sferă a politicului?
B.C.: Cred că românii sunt sătui, în primul rând de vorbe deșarte și de promisiuni goale. În cazul meu, întreaga activitate civică de până acum certifică faptul că am avut mereu în vedere realizarea binelui comun. Nu îmi doresc să devin om politic pentru a face politică așa cum înțeleg politicienii noștri, ci pentru a duce modul în care văd eu politica pe scena politică. Pentru a duce la nivel politic întreaga viziune legată de binele cetății, manifestată în plan civic în cei opt ani de acțiuni.
D.R.: Ce vă determină și ce anume vă face să credeți că puteți schimba în mai bine traiul botoșănenilor?
B.C.: Dorința de schimbare în bine, pe care mă străduiesc să o împlinesc în primul rând pentru mine însumi. Faptul că am reușit să influențez în bine și să contribui la schimbarea unor mentalități, contexte și persoane prin toate activitățile civice desfășurate până acum. Reușitele obținute prin toate proiectele organizate și duse la bun sfârșit în plan civic constituie o bază bine fundamentată în realitățile socio-politice românești. În majoritatea acțiunilor civice susținute am avut parte de interacțiuni și interferențe cu mediul politic, aspecte ce mi-au oferit o perspectivă obiectivă și critică a spațiului politic contemporan. Cred cu tărie că voi putea duce și în sfera politică toate valorile după care m-am ghidat în desfășurarea activităților din zona civică.
D.R.: Din punctul dvs. de vedere, în politică este compromisul o strategie necesară? Dvs. ați fi dispus să faceți compromisuri pe plan politic? Dacă da, ne puteți da un exemplu?
B.C.: Compromisul reprezintă un act absolut necesar în orice strategie politică pe termen lung. Dar realizarea unui compromis trebuie să fie rezultatul unui calcul politic bine făcut. Fără compromis, forțe politice poziționate la poli ideologici opuși nu ar putea niciodată să ajungă la un minim consens pentru binele cetățenilor. Compromisul reprezintă acceptarea faptului că suntem egal îndreptățiți în raport cu opozanții noștri, cel puțin în privința chestiunilor divergente.
Compromisul, atunci când are ca obiectiv final interesul național, este acel spațiu politic în care extremele ideologice se diluează și se întâlnesc pentru a forma patria binelui comun. Voi fi dispus să fac un compromis pe plan politic de fiecare dată când de cealaltă parte a balanței va fi binele public. În acest sens, voi trece peste interesele personale sau de partid dacă prin aceasta se va realiza „the greater good”, binele cetății.
D.R.: Județul Botoșani este un adevărat tezaur din punct de vedere cultural. Ați dori să luptați pentru promovarea culturii, a marilor personalități botoșănene, atât la nivel național, cât și internațional?
B.C.: Cred cu tărie că județul Botoșani are obligația de a-și valorifica bogatul patrimoniu cultural, pe care din păcate, toate conducerile postdecembriste nu au știut, nu au fost capabile sau nu au vrut să îl pună în valoare așa cum trebuie. Proiectele educațional-culturale pe care le-am organizat și pe care le organizez cu asociația pe care o conduc stau mărturie că sunt pe deplin conștient de rolul vital pe care îl are cultura în viața oricărui popor. Județului Botoșani îi prisosește potențialul necesar pentru dezvoltarea turismului cultural care să ne aducă recunoașterea pe care o merităm, atât pe plan național, cât și pe plan internațional.
D.R.: Adevărul de cele mai multe ori doare. Pentru a-i proteja pe cei apropiați dvs. ați fi dispus să apelați la minciuni sau jumătăți de adevăr?
B.C.: De cele mai multe ori, cele mai bune medicamente sunt cele pe care le acceptăm cel mai greu. Adevărul este cel mai bun medicament pentru sufletul omenesc, astfel că atunci când suntem privați de adevăr sau când îi privăm pe ceilalți de adevăr, (ne) privăm, de fapt, de vindecare.
Întreaga existență omenească nu este altceva decât o continuă goană după adevăr, o sete care nu poate fi ostoită cu jumătăți de măsură sau cu surogate. Falsa protecție pe care aș putea să o ofer prin apelarea la minciuni sau jumătăți de adevăr se va transforma, mai devreme sau mai târziu, într-un fruct otrăvit care ar face mai mult rău.