Informațiile și argumentele juridice de mai jos necesită un pic de timp pentru parcurgere. De aceea, textul va fi împărțit în trei, pentru a facilita înțelegerea.
Textul reliefează un abuz de putere comis de o autoritate fiscală incompetentă și inadecvată. Este despre cei trei ”E„ pe care guvernul Ciolacu – Ciucă – Iohannis i-a pus în slujba așa-zisei lupte contra evaziunii fiscale: e-tva, e-factura, e-transport.
(I) Preambul
Digitalizarea facturilor, care va deveni obligatorie din 1 ianuarie 2025 și în raporturile dintre comercianți și consumatori (B2C), așa cum este deja, din 1 iulie 2024, în raporturile dintre comercianți (B2B) și, de asemenea, în raporturile dintre comercianți și autorități (B2G), încalcă Directiva europeană privind sistemul comun de tva (și chiar Decizia de aprobare a derogării de la Directivă), precum și Constituția României și mai multe legi interne, cum ar fi Legea disciplinei financiare și a clauzelor abuzive în contractele în care sunt parte comercianții (Legea nr. 72/2013) și OUG nr.34/2014 privind protecția consumatorilor în contractele cu comercianții.
Digitalizarea facturilor antrenează și :
(i) riscuri de faliment al antreprenorilor: facturile digitalizate, odată înregistrate în sistem, generează obligația de plată a tva – ului aferent, indiferent dacă factura se încasează sau nu; facturile pe suport de hârtie, chiar însoțite de marfă sau de proba prestării serviciilor nu se mai iau în considerare, deci nu mai sunt plătibile;
(ii) riscuri de executare silită a consumatorilor, inclusiv în varianta evacuării din locuințele familiale; facturile digitale nu mai sunt supuse formalității acceptării la plată, deci sunt plătibile imediat ce sunt înregistrate în sistemul e-factură; unele facturi, cum sunt cele de utilități, sunt titluri executorii în ele însele, putând fi puse în executare imediat ce sunt introduse în sistem, indiferent de legitimitatea lor.
În fine, digitalizarea facturilor nu combate și nu previne evaziunea fiscală. Dimpotrivă, este de natură a crea o piață paralelă, nefiscalizată, care nu va mai utiliza sistemul bancar și, cel mai probabil, nici banii propriu – ziși, ci trocul, barterul, monedele – substitut, crypto-monedele etc. Când oamenii aruncați peste zidurile cetății (extra muros), se comportă după reguli diferite de legile, moravurile și obiceiurile cetății. Este natural și, în condiții de totalitarism, este dezirabil.
Așadar, hai Liberare …