Respinse CCR obiecția de neconstituționalitate a legii privind modificarea legii evaziunii fiscale.
Pentru faptele de evaziune efectuate după data intrării acestei legi, termenul de prescripție al răspunderii penale incepe
sa curgă de la „data sesizării organului fiscal” (nu știu ce a vrut poetul să spună cu asta, probabil vor interpreta că de când îți face fiscul control) sau de la data sesizării organului de urmărire penală, dar nu mai târziu de 10 ani de la data comiterii infracțiunii.
Deci, au cam așa: 10 ani să te controleze (că sa incepa sa curgă termenul) și încă 8 sau 10 ani (depinde de cuantumul prejudiciului) cat e termenul de prescripție că sa te pună sub acuzare. (Adică au 18 sau 20 ani de când ai săvârșit fapta că sa te pună sub acuzare).
P.S.: că faci evaziune peste 500.000 euro sau omor, tot aia e. Au la fel de mulți ani că sa te prindă sau sa te condamne.
Plus inca 8 sau 10 ani că sa te cerceteze și să te condamnare definitiv.
Total au 26 ani sau 30 ani că sa te prindă, sa te pună sub acuzare și să te condamne. Adică o viață.
Așa că încă condițiile astea înțeleg că abrogă e-factura, e-toate mizeriile, interdicția operațiunilor cu numerar (cash) și toate aberațiile de legi prin care au introdus masuri prin care au restrâns drepturi fundamentale, că nu mai au scuza combaterea evaziunii, prescripția, că bla bla…
Daca nici într-o viață nu îl prinzi pe ăla, înseamnă că nu vrei, nu că te împiedică ceva.
Legea adoptată o găsiți aici.
https://cdep.ro/pls/proiecte/docs/2023/pr805_23.pdf
P.S. 2: la cum este 125% + accesorii in faza de urmărire penală, sa vezi business ce se va face din asta, la mica înțelegere că sa se închidă ochii.
Legea aia de acum 3-4 ani avea 120% până la pronunțarea hotărârii definitive.