Voi ăștia cu democrația și statul de drept în trup și suflet (care vreți să vă alegem din nou) nu puteți comasa alegerile, deoarece:
1. art.2 din Constituția României: suveranitatea națională aparține poporului, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte.
Dreptul la alegeri libere este unanim apreciat ca fiind expresia cea mai profundă a organizării unei societăți cu adevărat democratice.
2. Modificarea legii privind procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înaintea alegerilor:
– poate fi de natură să creeze dificultăți suplimentare autorităților însărcinate cu aplicarea sa, sub aspectul adaptării la procedura nou instituită şi operațiunile de ordin tehnic pe care aceasta le presupune;
– este de natură să determine dificultăți în exercitarea dreptului de vot, dificultăți care pot avea ca efect restrângerea exercițiului acestui drept, deoarece organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaților şi Senat şi a celor pentru autoritățile administrației publice locale cetățenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă – exprimarea opțiunii pe 6 buletine de vot.
Procedura de votare trebuie să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplină libertate alegătorilor de a-şi exprima voința şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere.
O procedură greoaie de vot, determinată de numărul mare de buletine de vot, ca şi autoritățile publice diferite cu privire la care alegatorii trebuie să își manifeste în același timp opțiunea, pot avea ca efect împiedicarea liberei exprimări a opiniei acestora.
3. Nu constituie argumente care să susțină restrângeri ale exercițiului unor drepturi sau ale unor libertăți sau care să susțină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept:
– reducerea cheltuielilor bugetare, impusă de contextul economic actual, implicând și suportarea acestora din același buget – cel de stat;
– importanța și necesitatea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare într-un context de criză economică;
4. organizarea la aceeași dată a două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituție, deoarece:
– există situații în care un candidat care nu a câștigat un mandat de ales local (primar sau președinte de consiliu județean) să își exprime dorința de a participa la alegerile naționale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfășoară la date diferite;
– organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlament la aceeași dată cu alegerile pentru autoritățile administrației publice locale înseamnă că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcția de președinte al consiliului județean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.
În concluzie, dacă vă apucați să comasați alegerile:
- – voi nu aveți nicio treabă cu democrația și statul de drept pe care ni le trâmbițați.
Oricum, simplul fapt că ne vorbiți despre asta ne demonstrează că democrația și statul de drept sunt noțiuni cu care nu aveți nicio treabă, iar democrația doar se mimează în România (toți care vorbiți despre asta ați avut cel puțin un mandat de parlamentar și vedem încă odată ce a reprezentat democrația și statul de drept pentru voi: nimic).
- – încălcați art.1 alin.(5) privind obligația de respectare a Constituției, a supremației sale şi a legilor și art. 37 din Constituția României privind dreptul de a fi ales.
P.S.: A spus-o deja CCR în Decizia nr. 51/2012, decizie în care face referire la CEDO și tratate internaționale privind drepturile omului, precum și la Comisia de la Veneția de la care ”vă plăcea să luați lumină”.
Indiferent ce alegeri ați vrea să comasați, se aplică raționamentul de mai sus și tot departe de democrație și de statul de drept sunteți.
(https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/134970)