Cautam specialiști!
In urma protestelor fermierilor din UE, probabil ați constatat ca argumentul „nu ne lasă UE” era o simpla vrăjeală a unora carora puțin le-a pasat de Statul Român și de ce se întâmplă în România. Au preferat sa fie slugi fidele, sa execute „ordinele” care li s-au trasat și sa implementeze orientările.
Ursula a declarat ca renunță la propunerea de reducere cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului aferent acestora până în 2030.
In Franța se vrea introducerea în legislație a principiului Suveranității alimentare care ii va da dreptul sa cultive, sa recolteze și sa hrănească conform valorilor și principiilor sale.
Funcționarii de la UE (ca politicieni nu le putem zice) recunosc ca politicile lor au afectat statele membre.
Drept urmare, după cum va ziceam, UE nu este Dumnezeu, iar politicile implementate au avut impact negativ asupra statelor membre și taman o recunosc cei care le-au propus și ni le-au băgat pe gat.
România ca stat membru UE, trebuie sa își urmărească întâi propriile interese, ca stat național și independent care ar trebui sa fie, iar la nivel de UE ar trebui numai sa lase puțin de la ea ca să ajungă la un punct de vedere comun cu restul statelor UE.
Politica dusa pana în prezent de toți reprezentanții Statului Roman în cadrul UE (indiferent de culoarea politica pe care au avut-o) a fost aceea de servitor al UE, nu de stat membru, cu drepturi depline. Toți s-au dus și au acceptat ce i s-a impus României, fără opoziție reala și puțin pasandu-le care va fi impactul asupra României și asupra poporului roman. A fost mai comod sa facă nimic, decât sa muncească, sa facă analize, sa analizeze impactul și sa propună ei ceva la nivel de UE.
Or, asta trebuie sa înceteze!
Suntem stat membru de 17 ani, nu stat care vrea sa adere la UE, „proeuropeni” cu zic unii in prostia lor.
Asa ca trebuie sa ne comportam ca atare.
Întâi trebuie sa ne rezolvam problemele la nivel intern.
La nivel intern totul este varza. Nu mai avem specialiști în poziții cheie nici la nivelul autorităților, nici în conducerea instituțiilor publice. De mulți ani sunt puși în funcții de decizie politruci care nu știu pe ce lume trăiesc, dar se dau deștepți, fără sa aibă cunoștințe elementare în domeniile în care au fost puși.
Mult timp, parlamentarii și marile partide aveau specialiști cu care se consultau cand luau decizii. De prea mulți ani, aceștia nu se mai consulta cu nimeni, nu mai analizează nimic, asteapta sa primească „servite” și sa le adopte, indiferent de impact.
Prin instituțiile și autoritățile publice, cei care erau specialiști: ori au ieșit la pensie ori au rămas pe niște funcții la nivelul 6-7 ierarhic, s-au blazat, ca nu i-a mai băgat nimeni în seama, nu au putut sa avanseze ierarhic pentru ca nu au avut loc de politruci.
In Romania, protestarii din agricultura si transporturi au tras sa se facă o strategie națională pentru obținerea alimentelor necesare consumului la nivel intern.
O tara care nu are mâncarea asigurata pentru propriul popor este o tara care nu poate sa facă nimic, în cazul unei crize.
Cand îți ghiortaie matele te gândești întâi ce mănânci, nu mai ai timp sa te gândești la altele.
Este o regula esențială pentru supraviețuire: întâi îți asiguri mâncarea.
Slava Domnului, România poate sa își asigure mâncarea cu vârf și îndesat, dar totul a fost lăsat în deriva.
Asa ca trebuie sa ne cautam specialiștii pe unde mai sunt, astfel încât aceștia sa se pună la masa și sa facă o strategie națională alimentara.
S-a creat un comitet Interministerial pentru asta. Însă, va face nimic, dacă nu ne identificam specialiștii care sa lucreze efectiv, sa facă analize, studii de impact și sa facă propuneri concrete.
Am avut astfel de specialiști, nu au murit toți, trebuie sa ii găsim pe unde sunt, indiferent ca sunt pensionari sau activi.
Am cunoscut specialiști pensionari în diverse domenii care erau mult mai ancorați la realitate decât cei care dețin în prezent funcții publice și habar nu au de capul lor.
In ultima perioada am văzut câțiva decidenți la cel mai înalt nivel și credeți-mă ca nu ne putem lăsa pe mana lor. Specialiști in:
- – agricultura
- – prognoza,
- – statistica,
- – cercetare,
- – planificare,
- și orice alți specialiști care credeți ca ar putea contribui la redactarea unei strategii nationale alimentare (de la producerea materiei prime și pana la produsul alimentar final).
Avem nevoie de specialiști din toate județele pentru ca fiecare județ are particularitățile lui.
In unele județe, reprezentanți ai instituțiilor locale sunt dispuși sa facă ceva, numai ca nu avem specialiști pe partea astalalta cu care sa vorbească și fără o alta viziune ar însemna să așteptăm să ni se spuna ca ceea ce se întâmplă acum în România este minunat, mai modificam pe ici pe colo câte ceva, se mai împrumută statul de niște sume ca să mai arunce unii niște praf în ochi.