S-a postat pe site ul Camerei Deputaților solicitările Presedintelui României aferente ordinii de zi a ședinței comune a Senatului și Camerei Deputatilor de azi (nu și cele care privesc informările).
Una vizează dezvoltarea capabilităților maritime ale Ucrainei prin găzduirea pe teritoriul României a facilităților de instruire în domeniul maritim și sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei maritime din Ucraina (conform NATO).
A doua vizează aprobarea de către Parlamentul României a participării Armatei Române la misiunea de asistență și instruire NATO pentru Ucraina prin punerea la dispoziție a infrastructurii și echipamentelor necesare pentru găzduirea și operarea pe teritoriul României, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, a facilității Logistic Enabling Node.
Adică structurile de comanda și control sunt dispuse din Belgia și Germania, dar se pun in practica in baza din Romania +Polonia + Slovacia. Alții dispun, iar pe teritoriul României se executa.
NATO preia coordonarea tuturor ajutoarelor care se oferă Ucrainei în baza tratatelor militare bilaterale (cele 24 acorduri) sau multilaterale încheiate de Ucraina, iar ajutorul militar efectiv acordat Ucrainei în baza acestora se stabilește în Belgia și Germania și se pune in practica prin intermediul bazelor create in România, Polonia și Slovacia (cea de la Câmpia Turzii fiind una dintre acestea).
In conditiile în care Ucraina este in război cu Rusia, tratatele bilaterale încheiate de Ucraina (25 acorduri) prevăd sprijin acordat Ucrainei până va câștiga războiul în fața Rusiei, crearea unor baze de ajutor efectiv pe teritoriul României, credeți că va avea sau nu consecinte asupra României și atragerea in război oficiala a României?
Asta în condițiile în care rușii au și declarat că „agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, se propune să fie considerată drept atac comun al acestora asupra Federației Ruse.
Condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt, de asemenea, precizate clar. Vom lua în considerare această posibilitate odată ce vom primi informații fiabile despre lansarea masivă a armelor de atac aerospațial și trecerea lor a frontierei noastre de stat. Mă refer la avioane strategice și tactice, rachete de croazieră, drone, avioane hipersonice și alte avioane.
Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și Belarusului ca membru al statului Uniunii. Toate aceste chestiuni au fost convenite cu partea belarusă, cu președintele Belarusului. Inclusiv dacă inamicul, folosind arme convenționale, creează o amenințare critică la adresa suveranității noastre.” (La 25 septembrie 2024 – declarația oficială a lui Putin).
In aceste condiții credeți că Parlamentul României ar trebui sa aprobe sau nu solicitările președintelui?
Daca aprobă solicitările președintelui, nu sunt cumva inconștienți parlamentarii și ne pun in pericol pe fiecare dintre noi, că urmare a riscului de a ne baga oficial in război?