Autobuzele electrice din Norvegia au fost paralizate zile întregi din cauza frigului de iarna aceasta, conform mariustuca și Il Messaggero.
Energia de la o baterie este direct proporțională cu temperatura. Pe cale de consecință, când aceasta din urmă este scăzută, autonomia bateriei scade la rândul ei.
În plus, dacă vorbim și de căldura din interiorul habitaclului, problema devine și mai mare. Aceasta reprezintă până la 30% din consumul total al vehiculului electric.
Drept urmare, speclaliștii propun o măsură de criză pentru a economisi energia din baterie. Ea constă în adoptarea unor încălzitoare diesel care să încălzească vehiculele. Un sistem similar a fost implementat pe autobuzele elctrice din Focșani.
Anna Stefanopoulou, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Michigan, care este expert în chimia sistemelor electrice, a subliniat că atât vehiculele electrice, cât și cele cu ardere internă se confruntă cu dificultăți în frig. Totuși, motoarele pe benzină sau diesel au avantajul că pot folosi căldura generată pentru a încălzi cabina.
Soluția Annei Stefanopoulou, de a atașa încălzitoare diesel, ar fi în contradicție cu obiectivul net-zero din Oslo. Capitala norvegiană și-a propus să îl atingă în 2024 pentru transportul public.
Experta respinge adoptarea unor viziuni radicale privind eliminarea totală a combustibililor fosili. În schimb, propune găsirea unei căi de mijloc între îmbunătățirile tehnologice și conștientizarea limitărilor. Aceasta ar evita o percepție negativă cu privire la eforturile actuale de electrificare.
Autobuzele electrice din Oslo, paralizate de vremea rece
Euronews a contactat Ruter, compania care operează autobuzele electrice din Oslo.
Compania a precizat că a „anulat, în medie, între 50 și 100 de plecări, din peste 4.000 de plecări zilnice”. Durata fenomenului a fost de câteva zile.
În plus, compania a recunoscut că a avut câteva „provocări cu autonomia autobuzelor”. Aceasta a fost mult mai scăzută pe perioada rece.
„Am rezolvat acest lucru prin schimbarea schimburilor de încărcare. Și, de asemenea, prin repararea infrastructurii de încărcare”, a mai spus compania.
Ruter susține că problemele au fost rezolvate de atunci și că flota de autobuze electrice continuă să funcționeze ca de obicei.
Credit foto / Sursa: R3media