Sâmbătă, 20 Mai 2023, la ora 10:00, se deschide testul online din faza I a concursului de robotică școlară Nextlab.tech, cea mai mare competiție de robotică școlară din România. Participarea este gratuită. Concursul figurează în lista celor finanțate de Ministerul Educației Naționale, iar sponsorul național al competiției este și la această ediție Banca Comercială Română., scrie edupedu.ro.
Elevii vor susține testul online în mod individual. Testul va fi încărcat la adresa https://robo.nextlab.tech. Testul este compus din două părți: a) o secțiune de întrebări și b) o secțiune de videopitch.
Întrebările sunt legate de robotică școlară și sunt construite pe baza lecțiilor pregătitoare pe pe platforma robo.nextlab.tech. Bibliografia de examen ia în calcul și lecțiile pregătitoare din anii anteriori care sunt disponibile în secțiunea “bibliotecă” pe platforma robo.nextlab.tech. Întrebările vor fi cu răspuns deschis.
Elev programând o plăcuță programabilă, NextLab.tech
“Mă bucur să am șansa de a participa la organizarea evenimentului pentru ca pot să-i ajut pe cei mici sa se pregătească pentru viitor. Noi de deplasam prin numeroase școli pentru a populariza concursul și pentru a-i iniția pe cei mici în domeniul roboticii.” a declarat Sergiu Costan, un tânăr membru al echipei de organizare.
Grup de elevi la un hackathon local de robotică, NextLab.tech
Partea de video-pitch presupune o componentă de creativitate tehnologică și digitală care este foarte importantă în procesul de departajare. Elevii vor trebui să realizeze un film scurt prin care să demonstreze abilități de digital storytelling și dorința de a participa la concurs pentru a învăța. În cadrul videopitch-ului vor fi punctate în special secvențele din care rezultă că video-pitch-ul este realizat de elev(spre exemplu mesaje verbale, apariții în care elevul demonstrează îndemânare tehnologică etc).
Concursul este destinat elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani la data înscrierii. Sponsorul național al competiției este Banca Comercială Română. În urma Fazei I vor fi sectati 1200 de elevi care vor participa in Faza II. Un număr de 600 de elevi vor primi kit-uri gratuite din partea BCR. Restul elevilor pot participa cu ajutorul kit-urilor distribuite gratuit în școli prin proiectul EDULIB finanțat din fonduri europene și implementat de AARNIEC in favoarea Ministerului Educației Naționale.
Totoro Team, formată din Andreea și Luca, a câștigat anul trecut locul I și un laptop ASUS ROG la concursul Nextlab.tech din 2022 cu robotul Miro, Snake 1, la proba labirint. Andreea a participat chiar de la prima ediție a concursului, a urcat de fiecare dată pe podium cu roboții ei și are câteva sfaturi pentru elevii care se înscriu pentru prima dată: „Cred că cel mai important este să participi, să ceri sfaturi și să greșești mult înainte să te gândești dacă poți avea rezultate. Ce contează este ca tu să înveți să „stăpânești” un robot”. „Am realizat că robotica are o mare legătură cu lucrurile care mă pasionau cel mai tare atunci: mașinile, calculatoarele, programarea și viteza. Cred că ar trebui să inventăm niște roboți care să ajute la micșorarea emisiilor de dioxid de carbon și scăderea temperaturii globale”, a completat Andreea.
“Competiția are un caracter incluziv, fiind realizată doar cu tehnologii open-source. Prin participarea la concurs elevii din România au șansa de a se pregăti pentru profesiile viitorului. Incurajam toți elevii să participe mai ales ca incepand cu anul acesta aproape toate școlile din România vor avea la dispoziție kit-uri de robotica open-source cu care sa participe la concurs. Astfel de echipamente au fost distribuite prin proiectul Edulib în 5400 de școli generale și urmează sa fie distribuite prin proiectul de laboratoare inteligente la nivel de liceu în 1100 de licee”, a declarat conf. univ. dr. Alin Zamfiroiu, președintele comisiei de organizare de la ediția 2023 a competiției de robotică Nextlab.tech.
Pentru informații suplimentare și înscrieri vă rugăm sa consultați: https://nextlab.tech/concurs/ .
Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Sponsorul principal național Banca Comercială Română. Începând cu 2022 concursul beneficiază de sprijin financiar din partea Ministerului Educației Naționale din România. Sprijinul logistic și tehnologic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech. Inițiativa este sponsorizată suplimentar de Dacia Renault și Fundația GlobalWorth. Proiectul funcționează în cadrul programului România Tech Nation. Mediul de business este încurajat să se alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.
Sursa: edupedu.ro