Data de 29 iulie este marcată ca Ziua Imnului Naţional al României, simbol al naţiunii, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.
Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituţii, un grup de tineri condus de Anton Pann a cântat pentru prima dată imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, române”, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu (şi publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz), muzica imnului fiind atribuită lui Anton Pann.
Alte surse arată că imnul ar fi fost cântat pentru prima dată la Brașov.
„Deşteaptă-te, române!” a fost de la acel moment cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: războiul de independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale.
Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în anul 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu, se arată pe mae.ro.
„Sărbătorim astăzi Ziua Imnului Național, o zi cu profundă semnificație pentru identitatea și mândria noastră. „Deșteaptă-te române!” este chemarea la care sufletele ne tresar. Este simbol al unității, al curajului și al spiritului de sacrificiu al poporului nostru. De la Revoluția din 1848, când a fost cântat prima oară, imnul a fost de-a lungul timpului un apel mobilizator în lupta cu vitregiile vremurilor, punte între trecut și viitor.
Această zi este despre unitate și speranță, despre legătura cu strămoșii noștri, care au luptat și au construit România de azi. Prin versurile imnului, spunem lumii că suntem un popor puternic și demn, capabil să depășească orice provocare a istoriei” a afirmat Nicolae Ciucă într-o postare pe social media.