Cartea veche constituie o preţioasă mărturie a îmbrățișării cunoașterii în domenii precum: religie, literatură drept, istorie, geografie, astronomie, medicină matematică, metalurgie, agricultură sau lingvistică.
Cartea, după cum spunea Sadoveanu, „îndeplineşte nu numai minunea de a ne pune în contact cu semenii noştri depărtaţi în timp şi spaţiu; cartea îndeplineşte fapta de mirare de a ne face să trăim în afară de minciună, nedreptate şi prejudecăţi”, iar tiparul este „acea putere fără de moarte care mișcă umanitatea înainte în progresul ei necontenit”.
În același timp cu sărbătorirea cărților vechi, sărbătorim deopotrivă și autorii care și-au pus sufletul în condei și imaginația și-au desenat-o prin cuvinte. Autori consacrați, ca filozofi sau oameni de știință și nu numai, au deschis sufletul și mintea a mii de oamenii care au citit rândurile printate.
„Cu singuranță cărțile vechi vin cu o oarecare înțelepciune la pachet și pot activa imaginația bogată a omenirii. Vorbim despre dovada vie a creației de pe această planetă. Orice carte este creată din imaginația unui om. Orice informație din acea carte este redactată fie din lucrurile care există în realitate, deja create de alți oameni, sau lucruri și fapte contopite în mintea și sufletul autorului. Plecând din acest punct al creației infinite ajungem la ceea ce numim evoluție. Din vorbă-n vorbă sau din rând în rând, informațiile pe care mintea noastră le înmagazinează ne ajută să evoluăm. Cărțile, fie că sunt vechi sau noi, sunt speciale și utile în felul lor, ele ne inspiră, ne calmează, ne fac să analizăm și totodată, ne recreează. Orice rând pe care îl citim ne provoacă mintea și sufletul să simțim și să gândim diferit, fie doar pentru câteva minute”.
O parte din activitatea Bibliotecii Naționale este dedicată cărților vechi prin Serviciul Colecții Speciale și Serviciul Conservarea și Restaurarea Documentelor, iar unele titluri din acest fond pot fi consultate la adresa http://digitool.bibnat.ro/
Pentru că 2023 este și anul cultural dedicat lui Dimitrie Cantemir, celebrăm Ziua Mondială a Cărților Vechi prin această ilustrație din „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumia sau Giudețul sufletului cu trupul”, Iaşi : [Tipografia Domnească], anul 1698.
Despre Dimitrie Cantemir se poate spune, fără să fie o afirmație controversată, că a fost un om al modei – nu despre cea trecătoare este vorba, ci despre capacitatea cărturarului moldovean de a fi în ton cu vremurile și de a recupera, prin erudiția scrierilor sale, secole de gândire europeană. În mare vogă în Evul Mediu și mai târziu, genul dialogurilor morale îi dă prilejul lui Dimitrie Cantemir să formuleze în „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumia sau Giudețul sufletului cu trupul” principii ale filosofiei creștine.
Credit foto: Biblioteca Națională a României
http://asiiromani.eu/2022/07/29/ziua-mondiala-a-cartilor-vechi/
https://www.observnews.ro/27-iulie-este-ziua-mondiala-a-cartilor-vechi/