În ultimele decenii, multe voci au descris emigrarea din România ca un exod al tinerilor și talentelor, emigrare care a lăsat țara cu o populație îmbătrânită și în scădere. Cu toate acestea, recent, un număr tot mai mare de români care au lucrat în străinătate se întorc acasă.
De ce aleg acești oameni să se întoarcă, chiar dacă au plecat pentru oportunități mai bune de muncă și un nivel de viață mai ridicat? La această întrebare am găsit unele răspunsuri pe Reddit, o platformă unde utilizatorii pot împărtăși conținut sau îl pot comenta și vota pe cel postat de alții.
Un român care a trăit în Marea Britanie pentru mai bine de un deceniu, s-a întors în România pentru a-și ajuta mama care nu mai putea să se descurce singură:
„A murit taică-miu și mama nu se mai putea descurca singură. Nu a vrut să plece din țară, să vină să stea cu mine, așa că m-am întors eu la ea”, a mărturisit acesta.
Un alt român, a mărturisit că a plecat din țară cu scopul de a economisi suficient pentru a-și permite o locuință în România.
După aproape 6 ani de muncă în străinătate, a decis să se întoarcă acasă. „Mi-am atins scopul inițial, am o locuință a mea, mașină, prietenii și familia aproape”, a declarat acesta.
Pentru alții, întoarcerea a fost motivată de dorul de familie și de casa lor. Un român care a trăit în Marea Britanie, SUA și Dubai timp de 8 ani a mărturisit:
„M-am întors pentru că mă săturasem să fiu departe de familie. S-a dovedit a fi cea mai bună decizie din viața mea. Lucrurile au mers bine din toate punctele de vedere și n-aș mai pleca niciodată. Nicăieri nu-i mai bine ca acasă.”
Pentru un alt conațional, care a petrecut 14 ani studiind și lucrând în străinătate, decizia de a se întoarce a fost luată cu scopul de a fi mai aproape de familie și de a se bucura de viața din România cu un salariu obținut prin muncă la distanță.
Un alt emigrant român a spus: „Am stat 16 ani în străinătate. M-am întors pentru că nicăieri în lume nu mă mai simțeam acasă. Sunt fericit și am început să zâmbesc mai mult. Sunt multe lucruri în România care nu sunt la nivel european, dar mă mulțumesc cu ceea ce am.”
În timp ce fiecare poveste este unică, există un fir comun: dorul de casă, de familie și de o comunitate de care să aparții.
Cu toate provocările cu care se confruntă România, mulți dintre cei care se întorc spun că apreciază lucrurile simple pe care le regăsesc după mulți ani petrecuți prin lume – apropierea de familie și prieteni, familiaritatea cu cultura și obiceiurile locale și bucuria de a se simți acasă.
Sursa: Jurnal de Emigrant