„Ceea ce am văzut în filme am simțit pe propria piele, iar senzația a fost maximă. Au fost șapte zile de foc, cu multă instruire, exerciții și antrenamente pentru situații la care nu m-aș fi gândit vreodată!” Acestea au fost cuvintele Adinei Iliescu (Ştirile Kanal D) despre cea mai recentă ediție a „Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, iar mărturiile colegilor ei sunt similare.
Ca militar care știe cât efort, resurse umane, logistice, timp și coordonare sunt necesare pentru a sincroniza zboruri, exerciții de luptă în teren, raid amfibiu, fast rope din elicopter, ambuscade la sol… sunt mândră de colegii mei! Într-o săptămână, am călătorit terestru cu autobuz, camion militar și HUMVEE, prin aer cu C-27J Spartan și elicopterul IAR-330 Puma, prin Deltă cu ambarcațiuni ușoare de asalt, pe mare cu fregata Marasesti și RHIB-ul. A, și pe sub apă cu echipamentul de scafandru.
Totul a avut loc în cadrul celei de-a XIX-a ediții a “Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict”, cu 7 zile de adrenalină care vor rămâne o amintire pe viață pentru participanți.
Nici nu se putea altfel, când i-au avut ca instructori pe militarii Forțelor Navale pentru Operatii Speciale, care, în funcție de misiune, pe parcursul săptămânii s-au transformat în parașutiști, scafandri, mentori și luptători.
Cursul ne-a purtat și în Babadag, la Regimentul 307 Infanterie Marină. o unitate de Forțe Navale cu specific diferit, cu o zonă de responsabilitate unică în țară: Delta Dunării și coasta mării. Veriga de bază a regimentului sunt pușcaşii marini, militari care se remarca prin capacitatea de supraviețuire și improvizație şi lucrul în echipă, de la care jurnaliștii au avut multe de învățat.
Întreaga organizare le-a adus o experiență completă participanților si în același timp a fost o oportunitate excelentă de antrenament întrunit pentru militarii din Forțele pentru Operații Speciale, Forțele Navale și Forțele Aeriene.
*
Cursul a fost organizat de Direcția informare şi relații publice (DIRP) a Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Statului Major al Forțelor Navale și Statului Major al Forțelor Aeriene.
Cei 13 participanți, jurnaliști din presa națională și locală, dar și doi jurnaliști militari din Republica Moldova, au fost găzduiți și instruiți de militarii Divizionului 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale (FNOS), cu sprijinul Regimentului 307 Infanterie Marină Heracleea.
credit foto/ text: Mirela Vîță / Ministerul Apărării Naționale România