Irina Ioana, psiholog, a discutat în rubrica Sfaturi de sănătate despre urmările lipsei de somn, dar și despre măsurile pe care le putem lua ca să scăpăm de gândurile negative.
„Este important ca tinerii să înţeleagă că nopţi pierdute = celule neuronale moarte. Oricum pierdem din aceste celule neuronale pe tot parcursul vieţii, însă cu cât avem mai multe obiceiuri nesănătoase, precum lipsa somnului, cu atât accelerăm distrugerea acestor celule.
Să te gândeşti că poţi pierde nopţile doar pentru că eşti tânăr, este o eroare. Avem trei tipuri de insomnie. Prima este insomnia de adormire sau insomnia de inițiere a somnului. Aceasta este, în primul rând, legată de subiectul stresului. Stresul se manifestă în insomnia de adormire, în sensul în care din cauza gândurilor ni se activează sistemul limbic, acela care ne asigură supraviețuirea.
Sistemul limbic declanșează producerea de cortizol care ne energizează. Cea de-a doua categorie de insomnie este cea de menţinere, iar cea de-a treia este cea de adormire.
Faptul că nu dormim duce la burnout, pentru că burnout-ul, în esență, este o stare de epuizare. Studiile au arătat că burnout-ul se accentuează înaintea vacanțelor. Cumva, pentru că încercăm să facem cât mai mult, pentru că ne imaginăm că după ce venim din vacanță vom avea o activitate puțin mai redusă.
Odată cu pandemia, s-a dovedit că burnout-ul este o stare aproape permanentă în anumite job-uri în care surmenajul întrece orice limită. Burnout-ul este o stare de epuizare totală, care afectează somnul.
90% dintre problemele legate de somn, pleacă de la gânduri
Foarte puține sunt din alte cauze. Adică dacă ne referim la cafea, la ceai negru, dacă ne referim la diverse suplimente care conțin vitamine și energizante, dacă acestea sunt ingerate înainte de ora 17:00, ele nu vor mai constitui o problemă.
Putem să facem un training de relaxare. Întinşi în pat fiind, să încordăm şi să relaxăm muşchii pe fiecare grupă, timp de 10 secunde. Acest lucru ne-ar aduce atenția la starea noastră de moment.
Cât despre telefoane şi televizoare, acestea nu fac altceva decât să ne distragă. Nu știm ce să facem cu gândurile noastre și preferăm să ne jucăm, preferăm să ne uităm la filme, preferăm să ne ocupăm cu altele, pentru că nu știm să controlăm gândurile negative.
Acele gânduri negative sunt responsabile pentru starea noastră proastă. Nu avem energie psihică suficientă pentru a scăpa de ele, să le eliminăm, să ne propunem în mod activ să ne imaginăm ceva plăcut, să ne aducem aminte de o vacanță plăcută.”, a mai spus psihologul.
Credit foto / Sursa: Doctorul Zilei