La data de 20 iunie a.c., s-au împlinit 72 de ani de când a început proiectarea și construirea (20 iunie 1951) primului pod mixt (adică și rutier și feroviar) peste Dunăre din România, la Giurgiu, care a fost finalizată la 21 iunie 1954 (in 3 ani). La acea dată era cel mai mare pod mixt (cale ferată şi şosea) din Europa. Lucrările au fost efectuate de ingineri si muncitori români si bulgari, începându-se concomitent pe ambele maluri din România si Bulgaria. S-a aplicat în premieră, sistemul executării terasamentelor prin hidromecanizare. Lucrările au implicat şi ridicarea altor obiective: două gări mari, clădiri de serviciu pe malul român. Inginer-proiectant șef a fost V. Andreev.
Despre necesitatea podului se discutase încă din 1856, pentru o legătură intre Europa Centrală si de Vest și zona balcanică, dar imperiile dominante in acea vreme nu l-au construit. În 1884, au început negocieri româno-bulgare. Dar războiul in care Austro-Ungaria încerca să domine Serbia (numit „războiul porcilor”) a dus la amânarea proiectului, pentru vremuri de pace. La 9 aprilie 1909, România a recunoscut independența Bulgariei si negocierile s-au reluat. Dar in 1913, regele Carol I a trimis armata română spre Sofia, in timp ce Bulgaria era in război cu Serbia si Grecia (Războiul Balcanic), si relațiile româno-bulgare s-au răcit. Din intervenția in războiul balcanic în 1913 România s-a ales cu Cadrilaterul, pierdut insă după doar 3 ani, in Primul război mondial, ca urmare a intervenției Germaniei in favoarea Bulgariei, si venirii trupelor germane conduse de Mackensen la sud de Dunăre, împotriva României.
Negocierile pentru realizarea necesarului pod au fost suspendate din nou temporar. În anii 1920 au început discuțiile preliminare legate de construcția podului peste Dunăre, din partea Bulgariei, discuții care ulterior au implicat România, Grecia, Polonia, Iugoslavia și alte țări. Dar proiectul a eșuat din nou înainte de al II-lea război mondial.
Negocierile pentru pod a fost reluat cu succes abia in 11 martie 1950, proiectul semnat la 20 iunie 1951 si finalizat in 3 ani, inaugurarea fiind realizată in anul 1954, si „aniversată” mâine 21 iulie (finalizat la 21 iunie 1954)
***Observații– În 1895 se construise podul proiectat de Saligny, la Cernavodă, peste Dunăre, dar care nu avea cale rutieră, ci doar o singură linie feroviară. Având in vedere că era necesară scoaterea din uz a acestuia dar si realizarea unui pod pentru traficul modern mult mai intens, in 1987 s-a finalizat noul sistem de poduri mixte de la Cernavodă si Fetești, cu linii feroviare duble si 4 benzi rutiere, construcție începută in 1980.
În prezent, se va da în folosință un pod nou peste Dunăre la Brăila, după aproape 2 ani de întârzieri (s-a anunțat să fie deschis pe 27 iunie2023, dar termenul de finalizare fusese in anul 2021, realizat cu firme italiene, materiale japoneze, etc).
Notă: În colajul cu imagini al acestui articol: podul de la Giurgiu, primul pod mixt peste Dunăre din România, de la construirea căruia se împlinesc 72 de ani de la inițierea proiectului si 69 de ani de la finalizarea sa.
*** BIBLIOGRAFIE:
”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).