Pentru cei care au urechi sa audă ce s-a discutat azi la Ministerul Agriculturii si pentru cei care mai sunt capabili sa proceseze informația:
Ieri, 18 ianuarie, a fost o întâlnire la Ministerul Agriculturii. Drept urmare, discuțiile au fost axate pe atribuțiile pe care le are Ministerul Agriculturii. Totodată, s-a transmis mesajul că protestatarii doresc o întâlnire și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Niciunul dintre participanți nu a cerut să fie el recunoscut ca reprezentant al tuturor fermierilor sau transportatorilor. Din contră, s-a solicitat:
1. crearea unor grupuri de lucru la nivel național și local, pe întreg teritoriul național, astfel încât orice fermier, protestatar sau nu, să poată să facă parte din aceste grupuri și să își exprime punctul de vedere;
2. crearea unui calendar clar, care să prevadă termene, inclusiv data până la care poate oricine să își declare intenția de a face parte din grupurile respective;
3. crearea unei pagini de internet pe care să fie postate: calendarul, anunțurile, transmisiunile live ale discuțiilor care se poartă în toate grupurile, atât la nivel național, cât și la nivel local, astfel încât toate discuțiile să fie transparente și să se elimine manipularea sau dezinformarea că unele persoane au susținut altceva decât au zis în mod real;
4. au fost și solicitări punctuale, unele transmise mai demult, altele formulate azi. Însă, acceptarea de către Guvern a acestor solicitări ajută fermierii și transportatorii români numai să poată să supraviețuiască în prezent. Pe termen mediu și lung nu rezolvă problemele cu care se confruntă agricultura sau transporturile din România.
Din acest motiv, s-a solicitat ca reprezentanții Guvernului și cetățenii (cei care vor să se implice efectiv declarându-și intenția să facă parte din grupurile lucru care se vor crea la nivel național și local) să gândească împreună o strategie națională (românească) în domeniul agriculturii, transporturilor și industriei alimentare, avându-se în vedere un circuit de producție cap-coadă (de când pleacă tractorul din fermă până când ajunge produsul alimentar pe raftul magazinului), astfel încât să avem producție internă suficientă care să fie procesată intern, iar prețurile alimentelor să fie accesibile cetățenilor.
5. proiectele de acte normative care se vor redacta (indiferent că sunt acte normative de abrogare a unei părți din legislația în vigoare, de completare a legislației în vigoare sau o nouă legislație), în urma discuțiilor care vor avea loc în grupurile de lucru, să fie adoptate numai după respectarea legislației privind transparența decizională: se pun în consultare publică, se așteaptă primirea de observații și propuneri cu privire la acestea, se organizează dezbatere publică în cadrul căreia se discută observațiile și propunerile, iar abia ulterior se vor supune aprobării de către Guvernul sau Parlamentul României.
Se poate observa, astfel, că ceea ce s-a solicitat azi a avut în vedere implicarea tuturor cetățenilor pentru adoptarea unei legislații care să aibă în vedere problemele cu care se confruntă producătorii români și găsirea de soluții care să aibă impact pozitiv asupra economiei românești, să avem în continuare producție națională, iar produsele alimentare românești să fie disponibile la preț accesibil cetățenilor români.
Nu se va accepta scuza că nu se poate din cauza politicilor Uniunii Europene!
Uniunea Europeană legiferează, dar trebuie să aibă în vedere impactul asupra fiecărui stat membru. Atâta timp cât noi, românii, constatăm că aplicarea politicilor UE la nivel național (pe teritoriul României) au avut efect negativ asupra noastră, putem să cerem să fie anulate, modificate sau să fim exceptați de la punerea în practică a acelor politici europene pe teritoriul României.
Așa cum la nivel național atunci când nu mai putem din cauza efectelor negative ale legislației adoptate de Parlamentul sau Guvernul României, criticăm politica națională și cerem Parlamentului și Guvernului României abrogări sau modificări de legi, aceleași drepturi le avem și la nivel european.
Drept urmare, în urma analizelor din grupurile de lucru locale și naționale care urmează să fie create, Guvernul trebuie să sintetizeze problemele care au fost generate la nivel național de legislația și politicile Uniunii Europene, să identifice legislația europeană care trebuie modificată sau abrogată, să se ducă cu revendicările pe care cetățenii României le au către Parlamentul European și Comisia Europeană și să întreprindă demersurile necesare pentru ca ele să fie acceptate.
Noi am spus ce vrem pentru toți.
Ministerul Agriculturii a promis că se va duce cu revendicările în ședința Guvernului.
Acum așteptăm!
Așteptăm să vedem dacă Guvernul României va înțelege că trebuie să ne facem propriile strategii naționale, românești, astfel încât securitatea națională a României și a cetățenilor României să nu fie în pericol.
Fac apel către toți avocații care au experiență în domeniul agriculturii, transporturilor, industriei alimentare (și nu numai) să se implice, să ia legătura cu clienții lor și să dea o mână de ajutor, astfel încât actele normative care se vor adopta să respecte: tehnica legislativă, drepturile și libertățile fundamentale, Constituția României și supremația Constituției României!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Mulți am depus acest jurământ! Să ni-l respectăm!
https://www.facebook.com/madr.ro/videos/7486676361356220