Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost născut la București în anul 1765. A fost mitropolit al Țării Românești între anii 1823-1834. După ce a studiat la renumite școli din București, a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamț. Dornic de desăvârșire, la îndemnul Sfântului Paisie tânărul monah Grigorie viețuiește o perioadă de timp la Sfântul Munte Athos. Revenind în țară, se așază la Mănăstirea Căldărușani, așezământ monahal reorganizat de Sfântul Cuvios Gheorghe, starețul Mănăstirilor Cernica și Căldărușani.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la București de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Țării Românești. Că arhipăstor, Mitropolitul Grigorie Dascălul a desfășurat o neobosită activitate pastoral-misionară și social-culturală, numind ierarhi în scaunele episcopale de la Argeș, Râmnic și Buzău și întemeind școli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
Întreaga viață și lucrare a Mitropolitului Grigorie în slujba Bisericii a fost un exemplu de sfințenie și de iubire jertfelnică pentru păstoriții săi, de sprijinul său material beneficiind numeroși săraci, văduve, orfani, cărora le-a oferit hrană, adăpost și cărți de învățătură. La moartea sa au rămas o mulțime de cărți pregătite pentru a fi oferite în dar școlarilor.
Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele Române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.
Sfântul Ierarh Grigorie s-a îngrijit, în mod special, și de restaurarea Catedralei Mitropolitane din București, precum și de traducerea și tipărirea în limba romană a Vieților Sfinților, pe care le consideră „atât de folositoare pentru formarea duhovnicească și luminarea sufletelor credincioșilor”.
Pentru viața, activitatea și strădania sa duhovnicească, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii și a poporului român drept cel mai de seamă întâistătător al scaunului Mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălul”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit pe data de 20 octombrie 2005, a hotarat ca mitropolitul Grigorie Dascalul al Țării Românești să fie trecut în rândul sfinților, cu data de praznuire la 22 iunie. Proclamarea oficiala a canonizarii acestuia a avut loc la 21 mai 2006, in Catedrala Patriarhală din București.
În cadrul „Tomosului de canonizare„, gasim scris: „Avand in vedere viata pilduitoare a invatatului ierarh Grigorie Dascalu, evlavia sa calugareasca si intelepciunea sa sfanta in pastrarea dreptei credinte si in talmacirea cuvantului lui Dumnezeu si a Sfintilor Parinti, pentru zidirea duhovniceasca si luminarea cinului calugaresc, a slujitorilor sfintelor altare si a poporului credincios, urmand invatatura Bisericii, randuiala sinodala si chemarii in ajutorul nostru cu puterea lui Dumnezeu, Cel inchinat si preamarit, noi, ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, hotaram ca de acum inainte, in veci, ierarhul Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, sa fie numarat intre sfintii Bisericii, sa fie pomenit si cinstit cu cantari de lauda in ziua de 22 iunie.”
*Surse:
https://doxologia.ro/viata-sfantului-ierarh-grigorie-dascalul-mitropolitul-tarii-romanesti
https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-grigorie-dascalul-136432.html