Ministrul Mircea Fechet a participat ieri, 12 decembrie, la conferința regională ”România redevine verde – trei pași fără întoarcere / Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare”, care a avut loc în București. În cadrul dezbaterii au fost prezentate instrumentele și finanțările pe care proprietarii de terenuri și UAT-urile le au la dispoziție, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a împăduri suprafețele de teren deținute.
Conferința s-a desfășurat pe 3 paneluri:
✅ Noul Cod Silvic
✅ Împăduriri prin Planul Național de Redresare și Reziliență
✅Digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„În contextul în care discutăm despre acest nou Cod Silvic, despre digitalizarea silviculturii din România şi despre această campanie de împădurire în afara fondului forestier, finanţată din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, consider că o legislaţie primară bună este esenţială atunci când doreşti să reformezi un sistem. Fără legislaţie adecvată, probabil că e mult mai greu să reuşeşti să faci anumite lucruri. Pe această cale pot să anunţ că, astăzi, am trimis tuturor celorlalte ministere, cred că sunt 17 în total, care urmează să avizeze proiectul pe Codul Silvic. Tot astăzi l-am pus din nou pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru că am centralizat toate acele observaţii pe care le-am primit pe parcursul întregii dezbateri publice şi putem să spunem că avem câteva elemente concrete pe care ar trebui să le prezentăm”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul dezbaterii.
„Pentru a rezolva problema procedurii de evaluare de mediu pentru proprietarii de păduri, am propus o soluţie a unor planuri regionale, nişte planuri la nivelul regiunilor istorice ale României, care să fie nişte planuri strategice, vizionare. Vom elabora aceste planuri regionale, vom face aceste proceduri la un nivel superior, vom face evaluarea impactului asupra tuturor acestor specii, habitate, impactul lucrărilor care se desfăşoară anumite regiuni istorice şi vom simplifica practic pentru proprietarul de pădure, pentru administrator, această procedură. Atunci, proprietarul de pădure sau deţinătorul care are 100 de hectare, 1.000 de hectare, parcurge nişte proceduri administrative, birocratice mai simple, mai rapide, pentru că un plan local va trebui să fie corelat cu cel regional şi atunci ne aliniem şi noi la un sistem european în care aşa se procedează cu evaluările de mediu”, a subliniat secretarul de stat Ionuţ-Sorin Banciu.
Alături de ministrul mediului, la eveniment au participat Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul MMAP, Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului, Conf. Univ. Dr. Ing. Liviu Nichiforel, Prodecan Universitatea ”Ștefan Cel Mare” din Suceava, Prof. Dr. Bogdan Popa, Universitatea Transilvania din Brașov, Prof.univ.dr. Laura Bouriaud, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Ion Nedelcu, Inginer de cercetare în cadrul Agenției Spațiale Române, reprezentanți ai Gărzilor Forestiere din teritoriu, ai Gărzii Forestiere Naționale, ai RNP-Romsilva, reprezentanți ai mediului academic, proprietari de terenuri, reprezentanți ai industriei forestiere, ai asociațiilor de profil, ai UAT-urilor din regiunile deficitare în suprafețe împădurite, ONG-uri.
Conferința regională a fost organizată de Intact Media Group, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.