În această zi în care se pomenește Preacuviosul Părinte Samson, făcătorul de minuni și primitorul de străni, vom reaminti și de scriitorul Samson Bodnărescu, deoarece astăzi, 27 iunie 2023, se împlinesc 183 de ani de la nașterea sa.
Samson Bodnărescu s-a născut în satul Voitinel, com Gălănești, județul Suceava, în anul 1840. Copilăria și-a petrecut-o în județul natal, iar școala primară a urmat-o în localitatea Vicovul de Jos, dar și în Rădăuți, cursurile liceale la Rădăuți și Cernăuți, apoi a urmat și cursurile universitare între anii 1866-1867 la Iași, iar între 1868-1870 la Viena. După ce și-a luat doctoratul în anul 1870, se întoarce la Iași unde a funcționat ca bibliotecar la Biblioteca Centrală, până în 1874. A fost „doctor în filosofie al Universităţii din Giessen din 1870 (cf. „Enciclopedia Bucovinei“, de Emil Satco), a dus o viaţă cenuşie, dar liniştită (bibliotecar, director de şcoală şi profesor de pedagogie la Iaşi, apoi, din 1879 şi până la sfârşitul vieţii, director al Liceului „A. Başotă“ din Pomârla)”*. A făcut parte din gruparea Junimii din anul 1866 și a colaborat cu revista Convorbiri literare din anul 1867; a mai colaborat și la reviste literare din ţară, manualele şcolare care îi reproducau poeziile, atât cele din România, cât şi cele din Bucovina. Important de menționat este și faptul că a fost prieten apropiat al marelui poet Mihai Eminescu.
Ca scriitor a publicat volume de versuri și dramaturgie, printre care: „Reminescențe de la Putna” (volum apărut în 1869, la tipografia Societății Junimea), „Lăpușneanu-Vodă” (volum apărut în Cernăuți la tipografia Arhiepiscopală, în anul 1884), „Din scrierile lui Bodnărescu” (volum de poezii apărut în anul 1900, la Cernăuți, la tipografia Arhiepiscopală) ș.a. Samson Bodnărescu a fost primul care a dăruit Bucovinei o carte de versuri: „În 1884, harnicul autor a tipărit, în editură proprie, la Cernăuţi, o parte <Din scrierile lui Samson Bodnărescu>, cartea bucurându-se de succes în Bucovina (în fond, era prima, iar acest merit nu poate fi contestat vreodată), iar această largă răspândire a contribuit şi la păstrarea ei, câteva exemplare putând fi aflate în mai toate bibliotecile provinciei. Dar, ca şi tracul Pean, Samson Bodnărescu rămâne doar cu meritul de a fi fost primul în eroicul demers de a dărui Bucovinei o carte cu versificări.”*
Samson Bodnărescu s-a stins din viață la 3 martie 1902, în comuna Pomârla județul Botoșani. Redăm mai jos o poezie semnată de Samson Bodnărescu, cât și versurile dedicate de Mihai Eminescu scriitorului și prietenului său Samson Bodnărescu:
Nicăire mângâiere – de Samson Bodnărescu
Am dorit să ştiu ce-i viaţa
Şi-a ei carte am deschis,
Şi-am cetit din scoarţă-n scoarţă
Cât într’însa este scris.
Toate câte le păţeşte
Omu-n lume le-am cetit,
Iar durerii mângâiere
Nicăire n-am găsit.
<*>
Felicitare lui Samson Bodnarescu – de Mihai Eminescu
N-am știut cum că în ziua
Douăzeci și șapte iuni,
Își serbeaz-aniversarea
Toți voinicii și Samsunii.
În biserica asemeni
Cât îmblai pe la icoane,
N-am văzut pe sfântul Simson
Prea iubitule Samsoane.
Și aflând de-așa minune
Eu scrisei aceste șire,
Dorind multă sănătate,
Viață lungă și sporire.
Și spre semn caracudistic
Îții trimit această cartă,
Iar tu spune printr-un distic
Cum că cei absenți se iartă. **
Izvoare:
*Vol. „Mărturisitorii. O istorie a scrisului bucovinean”, pag. 381-382, autor: Ion Drăgușanul, Editura Mușatinii, Suceava, 2007
(https://dragusanul.ro/wp-content/uploads/marturisitorii_vol1.pdf)
** https://www.mihaieminescu.eu/opere/poezii/felicitare_lui_samson_bodnarescu.html