LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 31 octombrie : Operațiunea Ivy – Detonarea primei bombe cu hidrogen.
„Operațiunea Ivy“ e un eveniment care încă are un mare impact asupra lumii în care trăim, deoarece ea a venit la câțiva ani după lansarea bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și a permis escaladarea cursei înarmărilor la un nivel deosebit de ridicat, trend care din păcate șe menține și astăzi.. Astfel, la începutul anilor ’50 competiția dintre lumea comunistă condusă de Uniunea Sovietică și cea capitalistă în fruntea cărei se aflau SUA , a continuat cu un nou tip de război , un război pe care istoricii l-au numit Războiul Rece.
Bomba atomică pe care America o avea în 1945 era deja egalată în anul 1949 de către Uniunea Sovietică, care în scurt timp va testa în Kazakhstan arme atomice cu mult mai puternice decât cele pe care le aveau americanii. Astfel, frica de un atac militar sovietic a dus la o finanțare masivă din partea statului american a construirii primei bombe cu hidrogen, care, cel puțin în teorie, era de sute de ori mai puternică decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. După aproape trei ani de cercetări , la 1 noiembrie 1952, pe Insula Elucelab, Statele Unite au detonat, prima bombă cu hidrogen pe care au denumit-o sugestiv, Mike. Această primă bombă cu hidrogen avea peste 80 de tone greutate, neputând fi transportată cu avionul, astfel că ea a fost dusă pe insula Eugelab la bordul unei nave maritime, fiind detonată de la distanță de pe nava de control Estes, situata la circa 40 de kilometri față de „punctul zero”. Desigur, rezultatele acestei detonări au fost mai mult decât impresionante ,deoarece „mingea de foc” a acestei explozii s-a extins până la 6 kilometri în diametru, iar „ciuperca atomică” s-a ridicat la peste 40 de kilometri in atmosferă.
De asemenea, explozia acestei bombe a emis o energie echivalentă cu cea a exploziei a zece megatone de trinitrotoluen, fiind de aproape 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică lansată la Hiroșima. Trebuie amintit și că întreaga insulă Eugelab a fost ștearsă de pe suprafața pământului, iar resturi ale acestei explozii au ajuns chiar si la 60 de kilometri distanță.
A fost cea mai puternică explozie pe care omul o văzuse până atunci, cu timpul construindu-se din păcate, bombe cu hidrogen si mai puternice.
Credit foto / Sursa: Lectia de istorie