Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția spre o creștere economică sustenabilă. Nu numai că furnizează mijloace de subzistență și asigură un condiții decente de viață pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte din întreaga lume, adică 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.
În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Credit foto / Sursa: ProPatria MApN